Obilježen 4. april – Dan otpora fašizmu

Povodom općinskog praznika 4. aprila – Dana otpora općine Tešanj fašizmu, Općinski načelnik upriličio je prijem za predstavnike javnog i kulturnog života općine Tešanj. Prijemu je prisustvovala i delegacija Oružanih snaga BIH. Prigodnim govorom, gostima se obratio Općinski načelnik Suad Huskić, te u svom obraćanju istakao važnost 4. aprila za sve građane općine Tešanj.

 

Nakon prijema, položeno je cvijeće na Centralno spomen obilježje šehidima i poginulim borcima u Tešnju. Cvijeće su, u ime Općine položili predsjedavajući Općinskog vijeća i Općinski načelnik, delegacija Vlade ZDK, delegacija Oružanih snaga BiH, predstavnici boračkih organizacija i Odred izviđača Crni vrh. Tokom dana, cvijeće je položeno i na spomen obilježja u Jelahu i Tešanjci.

 

Danas su u Spomen sobi dodjeljene nagrade za najbolji literarni rad učenika osnovnih i srednjih škola na temu Dan otpora fašizmu. Također, u Centru za kulturu i obrazovanje uručena su i Rješenja za stipendije Ministarstva za boračka pitanja ZDK, a u maloj sali CKO upriličena je  promocija knjige Hasana Škapura.

 

Inače, prema odluci Općinskog vijeća 4. april – Dan otpora fašizmu se obilježava kao sjećanje na početke otpora agresiji na BiH 1992-1995. i sve značajnije događaje u ovom periodu, ali i iz ranije historije vezane za otpor ovog kraja fašizmu.

Opširnije na opcina-tesanj.ba.

O Press Opcine

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *