Okrugli sto: Mjere za unapređenje poslovne klime, konkurentnosti i tržišta rada

U organizaciji Zajedničke komisije za evropske integracije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, danas je u Tešnju održan Okrugli sto na temu: Mjere za unapređenje poslovne klime, konkurentnosti i tržišta rada.

 

Na otvorenju Okruglog stola govorili su Nikola Lovrinović, predsjedavajući Zajedničke komisije Parlamentarne skupštine BiH, Općinski načelnik Suad Huskić i Jonathan Moore, šef Misije OEBS-a u BiH.

 

Drago mi je da je ovakav skup organizovan u Tešnju, kako bi razgovarali o poslovnoj klimi, konkurentnosti i tržištu rada. Na području općine Tešanj djeluje 2.242 poslovna subjekta, koja imaju preko 1,3 milijarde maraka prometa i izvoze u 60 zemalja svijeta. Od ukupno 43.000 stanovnika zaposleno je oko 11.500. U posljednje četiri godine stopa zaposlenih porasla je za 34 posto. Čuda su moguća ali se rijetko dešavaju, mora se puno raditi. Ne pojedinac, nego cijela zajednica, svi moraju prepoznati viziju i dati doprinos njenom ostvarenju, kazao je Općinski načelnik Suad Huskić.

 

O aktuelnom stanju po pitanju poslovne klime, konkurentnosti i ciljevima u smislu poboljšanja poslovne klime i konkurentnosti u BiH na putu evropskih integracija govorili su Dragan Milović, pomoćnik Ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Fadil Novalić, Premijer Vlade Federacije BiH, Zlatan Klokić, Ministar za ekonomske odnose i regionalnu saradnju Vlade Republike Srpske.

 

 

Opširnije na opcina-tesanj.ba.

O Press Opcine

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *