Sudbinu zajedničkog stanja na prostoru općine Tešanj Općinski načelnik Tešanj i direktori JU i JP moraju dijeliti sa radnicima

Općina Tešanj
Općina Tešanj

Godinama nas mediji „bombarduju“ o Tešnju kao „ekonomskom čudu“, a da pri tome nikada ni u jednom svom izvještavanju ne pominju i činjenicu da radnici u Tešnju rade za najniže plaće u Kantonu i Federaciji BiH.

Kako bi sudbinu najmanjih plaća dijelili sa radnicima na prostoru općine Tešanj Klub vijećnika SDP BiH je na 9. sjednici OV Tešanj pokrenuo Inicijativu

  • Da plaće direktora JU i JP općine Tešanj i plaća Općinskog načelnika Tešanj ne može biti veća od tri prosječne plaće na općinskom nivou.

Naime, lokalna zajednica je nivo na kojem se stiče dohodak i određuje zajednički standard građana.
U skladu sa tim i plaće direktora javnih ustanova i preduzeća, kao i Općinskog načelnika Tešanj bi morale biti vezane za prosjek plaća na nivou općine, kako bi dijelili sudbinu zajedničkog stanja.

Na ovaj način bi bilo više interesa nadležnih i odgovornih da se primanja po osnovu rada povećavaju i podignu na ljestvici najnižih u ZDK i FBiH, jer nisu , realno, odraz privredne aktivnosti i ekonomskog stanja na našoj općini.

Također, usvajanjem Inicijative bi se smanjili  troškovi u javnim preduzećima i ustanovama čiji je osnivač Općina Tešanj, kao i u samoj Općini, a uštede na pojefitnjenu administracije  trebalo bi nastaviti i u drugim segmentima.

Obračun plaća bi bio vezan za prethodnu godinu prema podacima Federalnog zavoda za statistiku.

Podsjećamo da je prosječna isplaćena neto plaća u Tešnju 2016. godine iznosila 571,00 KM, što je daleko ispod prosjeka FBiH 839,00 KM i prosjeka ZDK 730,00 KM.

U Klubu vijećnika SDP-a se nadaju bezrezervnoj podršci Inicijativi,  i od strane drugih političkih stranaka, kada se na sljedećoj sjednici OV Tešanj bude izjašnjavalo o Inicijativi.

 

TEŠANJ ZA SVE NAS!

 

 

                                                                                                          Komisija za informisanje
OOSDPBiH Tešanj

O OO SDP Tesanj