Općina Tešanj izabrana za učešće u ReLOaD projektu

 

Općina Tešanj jedna je deset općina i gradova koji su izabrani u prvom ciklusu za učešće u Regionalnom programu lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu – ReLOaD. Cilj ReLOaD projekta je dalje jačanje partnerstava između lokalnih vlasti i civilnog društva širenjem uspješnog modela transparentnog finansiranja projekata organizacija civilnog društva iz budžeta jedinica lokalne samouprave. Također, projekat nastoji osigurati veće građansko učešće u procesima donošenja odluka i unaprijediti pružanje javnih usluga za sve građane u lokalnim zajednicama.

 

Danas je ovim povodom upriličen sastanak Općinskog načelnika sa saradnicima i predstavnicama UNDP-a, Brankom Matić, Sanjom Bokun i Selmom Osmanagić-Agović.

 

Drago mi je da je općina Tešanj u još jednom projektu koji će značiti bolji život svim građanima. U naredne dvije godine na raspolaganju će biti oko 200.000 KM da putem javnih poziva odaberemo i realiziramo projekte udruženja građana (OCD) kojima će biti riješena neka važna pitanja za sve nas. Osim toga najavljena nam je podrška u regionalnoj saradnji (pet država zapadnog Balkana), edukaciji aktivista u udruženjima građana, edukaciji uposleniih u općinskoj upravi, općinskih vijećnika i dr.. Do kraja godine očekujemo prvi javni poziv na kojem će moći učestvovati sva udruženja i putem kojeg će se odobriti preko 100.000 KM, rekao je Općinski načelnik Suad Huskić.

 

Partnerski odbor ReLOaD-a u Bosni i Hercegovini je u prvom ciklusu odabrao sljedećih deset općina i gradova za učešće u projektu: Banja Luka, Bijeljina, Jablanica, Maglaj, Stari Grad Sarajevo, Teslić, Tešanj, Travnik, Trebinje i Tuzla. Ove općine i gradovi su izabrani na osnovu Direktnog poziva za jedinice lokalne samouprave i konkurentnog procesa selekcije. Ključni kriteriji pri izboru bili su rezultati koje jedinice lokalne samouprave ostvaruju pri raspodjeli finansijskih sredstava organizacijama civilnog društva, u skladu sa transparentnim kriterijima, projektnim pristupom i LOD metodologijom za dodjelu sredstava organizacijama civilnog društva. U narednom periodu planirana je serija konsultativnih sastanaka u izabranim općinama i gradovima na kojima će se dogovoriti dinamika realizacije projekta. U septembru će biti organizovan i drugi ciklus selekcije, kada će biti izabrano i ostalih deset jedinica lokalne samouprave iz Bosne i Hercegovine, koje će učestvovati u ReLOaD projektu.

 

Činjenica da se na poziv za učešće u ReLOaD projektu prijavilo 32 od ukupno 48 jedinice lokalne samouprave koje su se mogle prijaviti na direktni poziv, jasno pokazuje njihovu opredijeljenost za ovakve projekte. Iskoristit ću priliku da se zahvalim našem donatoru i partneru Europskoj uniji, kao i općini Tešanj sa kojom nastavljamo uspješnu saradnju. Zajedno sa organizacijama civilnog društva nastavljamo raditi na rješavanju problema u zajednici u korist građana, rekla je Sanja Bokun, voditeljica ReLOaD projekta u Bosni i Hercegovini.

 

ReLOaD je trogodišnji regionalni projekat kojeg finansira Evropska unija (EU), a implementira Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP). ReLOaD se provodi u šest zemalja Zapadnog Balkana: Albaniji, bivšoj jugoslovenskoj republici Makedoniji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Kosovu* (UNSCR 1244/1999) i Srbiji.

 

Ukupan budžet projekta za Bosnu i Hercegovinu je oko 4 miliona eura, a koristi od ReLOaD-a imat će više od 20.000 građana, 20 općina i gradova, te organizacije civilnog društva koje će učestvovati u implementaciji više od 85 projekata u Bosni i Hercegovini.

 

 

 

Opširnije na opcina-tesanj.ba.

O Press Opcine

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *