Upozorenje o štednji vode

Na osnovu članova 15. i 16. Zakona o komunalnim djelatnostima (Službene novine Ze-do kantona, br.17/08) i člana 41. Odluke o vodovodu i kanalizaciji (Službeni glasnik općine Tešanj, br.10/05, 4/09 i 4/11), općinska komunalno-vodna inspekcija, donosi:

UPOZORENJE O ŠTEDNJI VODE

 

Zbog visokih temperatura zraka, loših hidroloških uslova i uvećane potrošnje JP “RAD” d.d. Tešanj je proglasio I (prvi) stepen redukcije u vodosnabdijevanju za sve korisnike vodovodnog sistema Tešanj – Jelah – Kraševo. Nedostatak vode u zonama izvorišta vodovodnog sistema Tešanj – Jelah – Kraševo, izrazito povećane potrošnje vode u drugoj polovini mjeseca Juna, te zaštite izvorišta od oštećenja koja mogu nastati usljed prekomjernog crpljenja vode, upozoravamo sve korisnike (fizička i pravna lica) da je zabranjeno koristiti vodu iz općinskog vodovoda za:

– pranje tepiha,
– zalijevanje bašta,
– pranje pločnika i ljetnih bašti,
– pranje automobila,
– potrebe gradilišta,
– ostale slične radnje.

Svi korisnici su obavezni pridržavati se uputstva o štednji vode. Ovim putem apelujemo na sve korisnike na umjerenu i racionalnu potrošnju vode kako bi u toku ovog sušnog perioda imali svi korisnici vode za elementarne potrebe. Nepridržavanje navedenih mjera štednje će za posljedicu imati nestanak vode u zonama izvorišta te uvođenje pooštravanja redukcije u vodosnabdijevanju za sve korisnike.
Javno preduzeće “Rad” d.d. Tešanj će na osnovu člana 13. Zakona o komunalnim djelatnostima i člana 43. Odluke o vodovodu i kanalizaciji, isključiti sa sistema vodosnabdijevanja svakog korisnika koji ne postupi po ovom Upozorenju.
Inspekcija će vršiti kontrolu na terenu da li se poštuje upozorenje, za nepridržavanje upozorenja u vezi štednje vode inspekcija će kažnjavati prekršioce u skladu sa odredbama Odluke o vodovodu i kanalizaciji (predviđene su visoke novčane kazne).

 

Upozorenje možete pogledati ovdje.

KOMUNALNO-VODNI INSPEKTOR:
SEDAD Alićehajić, dipl.ing.građ.

Opširnije na opcina-tesanj.ba.

O Press Opcine

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *