Zaštitimo zdravlje građana koje se narušava zbog ekološke neodgovornosti pojedinaca i vlasti

Općina Tešanj
Općina Tešanj

Uvijek aktuelna tema o ekologiji i problemi u vezi s tim ovih dana su izraženi u našoj općini, i bili su jedna od tema 22. sjednice Predsjedništva OO SDPBiH Tešanj, održane 06.8.2017. godine, a kojoj su prisustvovali i predsjednici osnovnih i interesnih organizacija SDP BiH Tešanj.

Problem EKO incidenata posebno su osjetili građani naselja uz rijeku Tešanjku, u periodu ekstremno vrućih dana.

Uzrok ugroženosti vodotoka i zona vodosnabdjevanja, zraka i tla su rezultat nemarnog odnosa pojedinih privrednih subjekata, nekontrolisane eksplatacije šljunka, kao i nadležnih odgovornih službi.

Građani, s pravom, negoduju, jer posljedice po zdravlje mogu biti pogubne.

Ovim putem tražimo od svih odgovornih, posebno općinskih službi, da se poduzmu sve moguće mjere i aktivnosti kako bi se otklonili uzročnici zagađenja okoliša, te predupredile neželjnje posljedice.

Mislimo, da bi se ova opasnost, dijelom, otklonila u postupku davanja građevinskih dozvola i saglasnoti za lociranje peradarskih farmi i kontrole otpadnih materija, jer je očigledno da otpadne vode završavaju na zemljišnim parcelama ili vodotocima.

Također, pretjerano korištenje, bez stručnog nadzora, pesticida u poljoprivredi je višestruka opasnost po okoliš, posebno u vodozahvatnim zonama.

U tom pravcu SDP će inicirati sazivanje sjednica Skupština mjesnih zajednica na kojima bi se izjasnilo o obustavljanju gradnje pilićarnika, do usvajanja nove Strategije razvoja općine Tešanj, kojom bi ova oblast trebala biti jasno definisana, kao i tome da je obavezna saglasnost MZ ukoliko neko želi da gradi pilićarnik na prostoru iste.

Također, putem Kluba vijećnika SDP-a u OV Tešanj, kao i viših nivoa vlasti, SDP će pokrenuti niz mjera koje će, prvenstveno, imati za cilj zaštitu zdravlja građana koje se narušava zbog ekološke neodgovornosti pojedinaca, ali i vlasti na svim nivoima.

Ovaj problem moramo shvatiti ozbiljno, bez politikanstva, kad i statistika pokazuje sve veći broj kancerogenih oboljenja. Pa po onoj narodnoj „Bolje je na vrijeme spriječiti, negu liječiti“.

 

TEŠANJ ZA SVE NAS!

 

                                                                                                          Komisija za informisanje
OOSDPBiH Tešanj

O OO SDP Tesanj