REAGOVANJE: Zabava tešanjskih gimnazijalaca sa nacističkim simbolima

Promašen slogan gimnazijalaca
Promašen slogan gimnazijalaca

Fotografije sa „predmaturalne zabave“ tešanjskih gimnazijalaca, sa nacističkim simbolima („Arbeit macht frei“ natpis na majcama koji asocira na ozloglašene nacističke logore), koje se posljednjih dana šire društvenim mrežama samo potvrđuju da Tešanj i nije baš toliko europski, kakvim se pokušava predstaviti.

Ovaj slučaj nam jasno oslikava gdje se mi kao društvo trenutno nalazimo. Ovo potvrđuje da je naš obrazovni sistem prilično zakazao, te da mladi završavaju školovanje, a da nisu dovoljno edukovani, da nisu spremni prepoznati i suprostaviti se negativnim društvenim pojavama. Ovakvo ponašanje se ni na jedan način ne može, ne treba i ne smije opravdavati ili relativizirati.

Mi u Općinskoj organizaciji SDP BiH Tešanj smatramo da ovaj slučaj treba da nam bude opomena, da bude zvono za uzbunu, da je krajnje vrijeme da se trgnemo i da djelujemo. Ovom prilikom pozivamo cjelokupno društvo, a posebno obrazovne institucije kako u Tešnju tako i cijeloj Bosni i Hercegovini, da svako preuzme svoj dio odgovornosti, te da u okviru svojih nadležnosti i mogućnosti učinimo maksimum kako bi mladima, ali i cjelokupnoj bh javnosti objasnili šta je to fašizam, da ih naučimo kako da prepoznaju i kako da se odupru sveprisutnim pojavama neofašizma, kako nam se ovakvi i slični sramotni događaji više nikada ne bi ponovili.

 

SMRT FAŠIZMU-SLOBODA NARODU!

 

 

 

                                                                                                  Komisija za informisanje
OO SDP BiH Tešanj

O OO SDP Tesanj