27. juli – Dan ustanka naroda BiH

27. juli - Dan ustanka naroda BiH
27. juli – Dan ustanka naroda BiH

Navršava se 77 godina od jednog od najznačajnijih datuma u historiji Bosne i Hercegovine, 27. jula 1941. godine – Dana ustanka naroda BiH. Na ovaj dan, te 1941, je u Drvaru i Bosaskom Grahovu započeo organizovani otpor građana i naroda BiH prema fašizmu u II Svjetskom ratu, a koji je veoma brzo dobio masovne razmjere i proširio se  i na ostale dijelove BiH.

Iako se ovaj datum više u BiH ne obilježava kao zvanični praznik, nikada ne smijemo zaboraviti i prestati obilježavati ovakve datume, koji su uveliko odredili našu historiju.

Prije 77 godina, naši preci su digli svoj glas, pobunili se i oduprli se najezdi fašizma i tako nas svrstali na stranu pobjednika u II Svjetskom ratu.

Danas svjedočimo da fašizam u II Svjetskom ratu jeste poražen, ali da nije nestao i danas, kada se on ponovo rasplamsava i pojavljuje u mnoštvu različitih oblika, potrebno je da građani i narodi BiH ponovo dignu svoj glas i ustanu u borbu protiv neofašizma, po uzoru na naše pretke, a oni su nam pokazali da je fašizam moguće pobijediti. Čak što više svojom borbom i žrtvama koje su podnijeli i nas su zadužili da nastavimo njihovim putem.

U ime Općinske organizacije SDP BiH Tešanj svim građanima naše Općine i Bosne i Hercegovine želim čestitati 27. juli – Dan ustanka naroda BiH.

SMRT FAŠIZMU – SLOBODA NAROU!

                                                           

                                                            Predsjednik OO SDP BiH Tešanj
                                                             Senad S. Subašić

O OO SDP Tesanj