Tešanjski dnevnik 24-31.12.2018. godine

Katolički Božić i dolazak Nove godine obilježili su ovu sedmicu. Saobraćaj je intenzivan, problem parkiranja u gradu izraženiji. Lampionima su ukrašeni Tešanj i Jelah.

JKP Rad je prezentirao sredstva koja je nabavio kako bi se obezbijedilo bolje i funkcionalnije čišćenje i bolje obavljali poslovi iz djelatnosti. Nabavljena su vozila i mašine:vozilo utovarivač gusjeničar, velika gradska čistilica, električna čistilica, teretno vozilo ISUZU i servisna vozila Cady.

Snijega ima samo u tragovima, sedmica bez padavina sa povremenim jutarnjim temperatutrama oko 0°C.

Održana promocija knjige pjesama Velide Zukan Đogaz Pelin u pjegama

U organizaciji Cko, održana je promocija knjige pjesama Velide Zukan Đogaz Pelin u pjegama. Promotor je bila dr. Naida Mujkić, a moderator Amir Brka. Promocija je dio sadržaja Dani grada Tešanja 2018.

Našu sugrađanku Velidu Zukan Đogaz predstavio sam prošle godine na Danima grada kada je promovisana knjiga pjesama Živci ništa ne govore.U novoj knjizi se predstavila sa 76 pjesama o kojima, na zadnjoj strani knjige, dr. Naida Mujkić piše:

S lijeva: Amir Brka, dr. Naida Mujkić i Velida Zukan Đogaz

Pelin u pjegama je knjiga koja koja slavi raskoš sitnica, preko kojih se izmjenjuje odnos prema supružniku iz pjesme u pjesmu:”Vidim te kao heroja/koji će izgraditi svijet./Zapalit ćeš baklju na vrhu naše kuće ,/sličnu olimpijskoj” (Naša kuća).

Stihovi kojima sa pokazuje, na simboličnoj razini, motiv muškarca “zaštitnika doma”, prate cijelu zbirku, što je potvrda (i) razbijanja iluzije o ravnopravnosti spolova, ali i razvijanja osobitog intimističkog stila. Drugim riječima, lirski subjekt odbija živjeti “zadati život”u kojem je svakodnevno (kibernetički intonirano) dovoljno.

Održan Božični prijem

Povodom katoličkih božičnih blagdana Župni uured sv. Ivana Krstitelja iHKD Napredakorganizirali su prijem u novoizgrađenoj dvorani Župnog ureda u Jelahu.

Veća dvorana primila je i veći broj gostiju iz vjerskog, političkog, privrednog i kulturnog života Općine. Tako su prijemu, između ostalih, prisustvovali: prezviter Miroslav Todorović, Fuad ef. Omerbašić, načelnik mr. Suad Huskić, predsjedavajući OV-a Senad Subašić, zastupnik u Skupštini Ze-do kantona Vedran Kaser, ministar Himzo Smajić, direktor Opće bolnice dr. Hasan Škiljo, predsjednik OO SDP Tešanj Senad Subašić, predsjednik OO HDZ Tešanj Anto Pešić,privrednici:Suljo Hrvić, Edin Jabandžić, Adem Šišić, Mensur Krdžalić, Namik Širbegović, Osmo Saračević, Mato Topalović i dr.

Domaćini su bili župnik don Ilija Marinović i Ivan Bošnjak.

Dvije božične pjesme izveo je ženski hor HKD Napredak. Župnik don Ilija Marinović se zahvalio gostima na dolasku na prijem, ali i donacijama za izgradnju nove dvorane Župnog ureda. Izrazio je i zadovoljstvo što su i Tešanj i Jelah ukrašeni za božične blagdane i da je to lijepa poruka iz Tešnja.

Načelnik mr. Suad Huskić je u svom obraćanju čestitao katolicima Božić i zaželio da pored mostova, puteva i dr. gradimo naše bolje međusobne relacije na lokalnom nivou uvažavajući različitosti i ne čekajući rješenja sa viših nivoa vlasti.

Don Ilija Marinović i mr. Suad Huskić su se obratili zvanicaam

Prijem je bio prilika da se napravi fotografija prvih ljudi vjerskih zajednica u Tešnju.

S lijeva: prezviter Miroslav Todorović, don Ilija Marinović i mr. Fuad ef. Omerbašić

Izabrani najbolji sportisti za 2018. godinu

Sportski savez općine Tešanj je i ove godine, deveti put zaredom, u okviru manifestacije Dani grada Tešnja 2018, organizovao Izbor sportiste godine općine Tešanj za 2018. godinu pod sloganom Ovo je naš AS. Manifestacija je držana u Sportskoj dvorani

JU SRC

. Uz prigodan program u kome su svoje vještione pokazali mladi košarkaši (Gradina), gimnastičari (I Love Gymnastic), fudbaleri (Borac), plesači (Wins) proglašeni su i nagrađeni najuspješniji sportisti i sportski kolektivi općine Tešanj za 2018. godinu.

Manifestaciju je otvorio Adnan Alić podpredsjednik Sportskog saveza Tešanj, a zatim su se obratili Elvir Starčević, predsjednik Sportskog saveza Zeničko-dobojskog kantona i Općinski načelnik Suad Huskić.Program su vodile Amina Bešo i Belma Srkalović. Pored Načelnika manifestaciji je prisustvovao i predsjedavajući OV-a Senad Subašić, predsjednik Skupštine sportskog saveza Refik Čusto i dr.

Općina Tešanj je generalni pokrovitelj manifestacije, a glavni sponzor je kompanija AS.

Najuspješniji sportisti općine Tešanj za 2018. godinu su:

Najuspješnija sportistkinja: Senada Hasić, KBS Borac Jelah

Najuspješniji sportista:

– individualni sport: Amar Nurović, CBS Tešanj

– kolektivni sport: Osmo Nuhanović, NK TOŠK Tešanj

S lijeva: Osmo Nuhanović, Senada Hasić i Amar Nurović

Najuspješnija sportistkinja – juniorka

– individualni sport: Nirmana Brkić, CBS Tešanj

– kolektivni sport: Nadina Omerbašić, SK Tešanj

Najuspješniji sportista – junior

– individualni sport: Mehmed Đulić, KBS Borac Jelah– kolektivni sport: Din Turkić, KKGradinaTešanj

Najuspješniji sportista u kategoriji lica sa invaliditetom– Mirsad Čaplja, SRD Blinker Kalošević

Najuspješnija sportska organizacija: Streljački klub Tešanj

Sportski događaj godine: Kickboxing turnir Balkan Open 2018 – Centar borilačkih sportova Tešanj

Sportske nade općine Tešanj

  1. Rijad Rošić, KK Unija Tešanj
  2. Mirsad Hasić, KBS Borac Jelah
  3. Elina Meškić, SK Paljuge Šije
  4. Emina Merdić, Karate klub Tešanj
  5. Amila Bavrk, STK Nec Tešanj
  6. Aldin Jahić, KK Gradina Tešanj
  7. Adnan Čolić, FK Borac Jelah
  8. Kenan Galijašević, CBS Tešanj
  9. Esida Halilović, SK Tešanj
  10. Elma Begunić, ŽOK Tešanj
  11. Farah Turalić, ŽKK Tešanj.

Sportskim nadama priznanja je uručio Adnan Alić

Najuspješniji treneri

-Sakib Plančić, Streljački klub Tešanj

-Aljo Dizdarević, FK Borac Jelah

-Almir Glavić, KK Unija Tešanj

Najuspješniji sportski radnici:

-Besim Sejdić, STK Nec Tešanj

-Hamza Hotić, KK Gradina Tešanj

-Muhamed Travančić, FK Borac Jelah

Pedagog tjelesnog odgoja: Abida Avdić, Društvo pedagoga fizičke kulture Tešanj.

Lice sa najdužim stažom u sportu: Muris Jabandžić, NK TOŠK Tešanj.

Specijalna priznanja za zasluge u razvoju sporta općine Tešanj:

-Za doprinos u razvoju sporta općine Tešanj – Alija Ogrić, CBS Tešanj

-Za doprinos u razvoju sporta općine Tešanj – UNDP u BiH

-Za doprinos u razvoju sporta općine Tešanj – FK Borac Jelah – za organizaciju memorijalnog turnira Ibrahim Đonlagić – Ibro

-Za doprinos u razvoju sporta općine Tešanj – PK Win Tešanj – za organizaciju turnira u akrobatskom rock'n'roll-u

-Za doprinos u razvoju paintballa – PK Lasta Vukovo – za organizaciju turnira Balkan Paintopen.

Zajednička fotografija dobitnika priznanja

Sponzori i pokrovitelji koji su dali svoj doprinos razvoju sporta općine Tešanj:

-Općina Tešanj – Sponzor sportskih klubova, Generalni pokrovitelj manifestacije

-AS group Jelah -Tešanj – Sponzor sportskih klubova, Generalni sponzor manifestacije

-Madi d.o.o Bukva, Tešanj – Sponzor sportskih klubova

-Mann und Hummel BA Tešanj – Sponzor sportskih klubova

-Euro rojalDoboj Jug – Sponzor sportskih klubova

Mediji koji su dali svoj doprinos razvoju sporta općine Tešanj:

Radio Zos Tešanj

Web portal– tešanj.info

-FB stranica – Dizajnplus sport

Održana Novogodišnja press konferencija OO SDA

    Uprostorijama OO SDATešanj održana je redovna Novogodišnja press konferencija na kojoj su predstavljeni rezultati rada u 2018. godini. Predsjednik Šemsudin Mehmedović je govorio o procesima na globalnom i regionalnom nivou u kojima se vodi borba za prevlast, socijalnim nezadovoljstvima i u najrazvijenijim zemljama, velikom kršenju ljudskih prava i velikim klimatskim promjenama.

Na regionalnom nivou napomenuo je napetost u odnosima Srbije, Kosova i Albanije gdje se sve više uvlače i globalni akteri, miješanje Srbije i Hrvatske u unutrašnje odnose BiH, povlačenje paralela između Kosova i BiH na regionalnom nivou i Ukrajine i BiH na globalnom nivou.. Mehmedović je govorio i o državnim prilikama i neprilikama kao što su osporavanje presude Haškog suda, problemi granica sa susjedima, da još uvijek žive politike udruženog zločina i genocida, problemi sa formiranjem vlasti, posebno Doma naroda

S lijeva: Irma Hadžimehić, mr. Suad Huskić, Šemsudin Mehmedović, Enesa Piro Bedaković i Mirza Kotorić

Mehmedović je kazao da je Tešanj primjer dobre prakse i da je ponosan što kao zastupnik predstavlja ovu sredinu. Spomenuo je i važan događaj iz ove godine kada su, nakon višegodišnjih pokušaja da se odbrana Tešnja kriminalizira, odbačene sve optužbe.

Načelnik mr. Suad Huskić je u svom obraćanju govorio o uspješnim rezultatima Općine u ovoj godini. Realizovan je do sada najveći budžet od preko 20 miliona KM, od čega je polovina utrošena na kapitalne investicije. Govorio je o realizaciji investicija u izgradnji primarne mreže za otpadne vode, izgradnji novog bunara i dovođenju vodovodne mreže u Trepče. Medakovo, Hrvatinoviće (puštanje odmah iza Nove godine), sportskim dvoranama, projektima u mjesnim sredinama. Iznio je i neke pokazatelje razvoja kao što su:90 l/sec vode, 13.814 zapslenih, 7.500 sijalica javne rasvjete, 2.421 poslovni subjekat, 600 novih priključaka za vodu, itd.

Iznio je i podatak da je Općinski budžet za ovu godinu usvojen u iznosu od 19,5 miliona KM i da su u njemu kapitalne investicije 9,5 miliona KM i što je veoma važno ostvareno je političko jedinstvo kada je budžet u pitanju jer je usvojen jednoglasno.

Predsjednica Radnog tima (Asocijacija žena i Fatma) Enesa Piro Bedaković je govorila o položaju žena u društvu i angažmanu nasve većem uticaju, zatim je govorio i Mirza Kotorić predsjednik Asocijacije mladih OO SDA Tešanj.

Otvoren Turnir mjesnih zajednica općine-Tešanj 2019

JU Sportsko rekreacioni centar organizuje peti po redu Turnir mjesnih zajednica općine Tešanj. Turnir je u sklopu manifestacija Dani grada Tešnja 2018.

Ekipe se takmiče u disciplinama: mali nogomet, streljaštvo i stoni tenis. Nagradni fond za ovogodišnji turnir je 2.500KM.


S lijeva: Hasan Plančić, Safet Jašić, Emina Ajanović i Azra Muslija

U srijedu 26.12.2018. zvanično je otvoren turnir, izvršeno je izvlačenje parova turnira i raspored ekipa po grupama. Otvorenju turnira je prisustvovala pomoćnica načelnika Azra Muslija koja se prigodnim riječima obratila prisutnim i turnir proglasila otvorenim. Svečanosti otvaranja turnira i izvlačenju parova su prisustvovalii:Emina Ajanović (član Upravnog odbora SRC-a, Hasan Plančić viši referent za rad sa mjesnim zajednicama Općine i Safet Jašić direktor SRC-a, Jasmin Kotorić te kapiteni prijavljenih ekipa za nogomet.

Za nogomet prijavilo se 23 ekipe, za streljaštvo 12 i za stoni tenis 10 ekipa.
Nogometne utakmice (ukupno 51 utakmica) se igraju od 28.12.2018. do 9.01.2019. za kada je planirana završnica turnira i dodjela nagrada i priznanja. U ovim terminima će se obaviti i ostala takmičenja.

Foto zabilješka

Turisti iz Budimpešte su posjetili Tešanj. Nedžad iz Muzeja kaže da jedna turistička agencija redovno svraća u Tešanj na putu za Sarajevo i Mostar. Pored bosanske arhitekture i Gradine najviše zanimanja pokazuju za zastavu iz Mohačke bitke

Pored Zoraida pripreme za Novogodišnji koncert na Ilirskom trgu vrše i mali Hotići čisteći snijeg

Stare fotografije

Obućarsko, opančarska, remenarska radnja nalazila se u Titovoj ulici gdje sada ZEMA i preko puta. Tu je bio i knjigovodstveni servis. Na fotografiji je upravnik radionice Rifat Hadžismajlović sa sinom Hamdom,do njega Salih Beganović. Desno Kana, kćerka Rifatova. Dječak je nepoznat

Fotografija napravljena oko 1970. godine (Mustafa Cerovac je rođen 1954. godine, a ovdje bi mogao biti srednjoškolac)

S lijeva:Milan Popović, Fahrudin Ljevaković i Ekrem Ljevaković

Čuči: Mustafa Cerovac

Sa table na Gornjoj čaršiji





O Tesanj Net

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *