Upozorenje na opasnost od mina i neeksplodiranih ubojnih sredstava

Dolaskom proljeća i topljenjem snijega povećava se rizik od pronalaska neeksplodiranih ubojnih sredstava (NUS) i mina, pa stoga Služba civilne zaštite Općine Tešanj, skreće pažnju na obavezu pravilnog i sigurnog ponašanja u takvim situacijama.

Kako je period proljetnih radova vrijeme učestalih pronalazaka eksplozivnih sredstava, iz Službe civilne zaštite posebno upozoravaju ugrožene skupine – poljoprivrednike, građevinske radnike, sakupljače i prerađivače sekundarnih sirovina, te lovce, planinare i izletnike da u slučaju pronalaska mina ili NUS-a isti ne diraju već da pronađeno sredstvo prijave Civilnoj zaštiti putem telefona broj 121,123 ili 032/650-157, te Policiji putem telefona broj 122.

Naročito je bitno da se mjesto gdje je sredstvo uočeno vidno obilježi, po mogućnosti fotografiše i zapamti lokacija kako bi se mogla pokazati nadležnom timu za uklanjanje eksplozivnih sredstava.

Također, skrećemo pažnju onima koji svakodnevno vode aktivnosti van naseljenih mjesta i u prirodi, da se ne kreću područjima koja ne poznaju kako ne bi zalutali u minska polja.

Apelujemo na stanovništvo da vodi računa i poštuje postavljene oznake minske opasnosti kako ne bi ugrozili vlastitu sigurnost, jer nepoštivanje, uništavanje ili otuđivanje ovih oznaka za nekoga može biti kobno.

 

 

SLUŽBA CIVILNE ZAŠTITE

Powered by WPeMatico

About Press Opcine