Svečano obilježen 4. april – Dan otpora općine Tešanj fašizmu

Povodom općinskog praznika 4. aprila – Dana otpora općine Tešanj fašizmu, položeno je cvijeće na Centralno spomen obilježje šehidima i poginulim borcima u Tešnju. Cvijeće je u ime Predsjedništva Bosne i Hercegovine, položio član Predsjedništva Šefik Džaferović, u ime Općine cvijeće su položili predsjedavajući Općinskog vijeća i Općinski načelnik, delegacija Oružanih snaga BiH, zastupnici na višim nivoima vlasti sa područja općine Tešanj, Ministar za boračka pitanja FBiH, Premijer i Ministar za boračka pitanja ZDK, Uprava policije ZDK, predstavnici boračkih organizacija, Udruženje generala, Udruženje za zaštiru tekovina odbrane BiH 92-95. godina, delegacija Općine Doboj Jug, Udruženje privrednka Biznis centar Jelah Tešanj, grupa demobilisanih boraca i Odred izviđača Crni vrh.

 

Nakon polaganja cvijeća, u Sportskoj dvorani Musala održana je svečanost na kojoj su se, prigodnim govorom, obratili Općinski načelnik Suad Huskić, Kapetan II pješadijskog puka Kasim Mešić i član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović, te u svom obraćanju istakli važnost 4. aprila, ali i sličnih datuma za sve građane općine Tešanj i Bosne i Hercegovine.

Isti dan, otvorena je i Izložba Domovina u srcu, koja je dio muzejske postavke 2. pješadijskog puka OS, koji u svom radu baštine identitet i vojno naslijeđe jedinica i naroda iz kojih potiče Armija Republike Bosne i Hercegovine.

 

Inače, prema odluci Općinskog vijeća 4. april – Dan otpora fašizmu se obilježava kao sjećanje na početke otpora agresiji na BiH 1992-1995. i sve značajnije događaje u ovom periodu, ali i iz ranije historije vezane za otpor ovog kraja fašizmu.

Powered by WPeMatico

O Press Opcine