Zašto Načelniku Općine Tešanj ne smeta ustaški doglavnik Ademaga Mešić, a smeta Narodni heroj Huso Hodžić

Ulazak partizana u Tešanj
Ulazak partizana u Tešanj

Dolazi nam još jedan 9. maj-Dan pobjede nad fašizmom i Dan Europe.
9.maja 1945. godine u Berlinu je potpisana bezuslovna kapitulacija Njemačke, čime je zvanično slomljenja jedna ideologija, koja je odnijela milione ljudskih života. Pobjedom nad fašističkim režimom Adolfa Hitlera,  prije 74 godina, u Evropi je završen Drugi svijetski rat.

Bosna i Hercegovina koja je, u Drugom svjetskog ratu, podnijela, od svih dijelova bivše Jugoslavije, najveći teret antifašističke borbe, ne smije biti tolerantna na bilo kakva ispoljavanja fašističkih, nacističkih, šovinističkih i sličnih ideologija i djelovanja.

Danas smo svjesni da prije 74 godine jesu pobjeđeni neki fašistički režimi, ali ne i sam fašizam. On je ostao u životu do danas, na svim kontinentima, pa i u Evropi, ali i na prostorima bivše Jugoslavije, sa  zabrinjavajuće velikim uticajem u Bosni i Hercegovini, kao i Srbiji i Hrvatskoj.

SDP BiH baštini tekovine antifašizma, kao temeljne vrijednosti slobodnog i naprednog društva. Afirmacija vrijednosti antifašizma predstavlja jedan od ključnih civilizacijskih zahtjeva, a u njima treba crpiti inspiraciju za razvitak humanog, pluralnog, solidarnog i demokratskog društva.

Najnovija dešavanja na 28. sjednici OV Tešanj, održanoj krajem mjeseca aprila, nas u  OO SDP BiH Tešanj obavezuje da reagujemo na veoma opasne tvrdnje Načelnika Općine Tešanj gosp. Suada Huskića. Načelnik  je u odgovoru na Vijećničku inicijativu vijećnika SDP BiH Hasana Galijaševića, o povratku Spomen ploče Narodnog heroja Huse Hodžića, istakao, između ostalog, da je „antifašizam osjetljiva tema“. Shodno  Načelnikovom odgovoru, kao logično, se nameće pitanje kakve su to vrijednosti prihvatljive za vlast u Tešnju?

Podsjećamo ovom prilikom građane općine Tešanj da 2015. godine Načelniku Huskiću nije bilo osjetljivo pitanje i nije vidio ništa sporno kada je u prostorijama Općine Tešanj, ali i drugim javnim ustanovama, bila izložena slika ustaškog doglavnika Ademage Mešića, tobože pravdajući izlaganje time da je u pitanju slika na kojoj je Ademaga Mešić predstavljen kao jedan od gradonačelnika Tešnja, iz perioda 1878-1945. godine. Veoma zanimljiva tumačenje, izuzetno obrazovanog, Načelnika koji je, sasvim smo sigurni,  upoznat s činjenicom da Adem aga Mešić nikada nije bio gradonačelnik Tešnja http://www.opcina-tesanj.ba/index.php/uprava/opinsko-vijece/zapisnici/16223-zapisnik-sa-36-sjednice-vijeca

Uz aktuelnu vlast u Tešnju (SDA), svakako, možemo vezati i izmještanje spomenika Narodnog heroja Huse Hodžića iz centralnog parka u Tešnju, što uz najnovije protivljenje vraćanju Spomen ploče Narodnog heroja na sportsku dvoranu u okviru kompleksa „Musala“, koja je „nikla“ na temeljima nekadašnje tek renovirane, a ubrzo srušene, sporstske dvorane „Partizan“, lako možemo doći do zaključka da je u Tešnju već godinama na snazi pokušaj sve očitije degradacije tekovina antifašističke borbe.

Zato, koristimo i ovu priliku da pozovemo sve građane i institucije sa područja općine Tešanj da se aktivno uključe u odbranu tekovina antifašističke borbe na našim prostorima i da pomognu očuvati sjećanje na Narodne heroje Husu Hodžića i Nisama Albaharija, vijećnika ZAVNOBiH-a i AVNOJ-a Edhema Pobrića i mnoge druge istaknute ličnosti koje su dale svoj doprinos u antifašističkoj borbi.

Dužni smo i danas na ovaj značajni datum  odati počast svima onima koji su u toj borbi položili ono najvrednije – vlastite živote i upravo zbog njih mi nemamo pravo odustati u borbi protiv najvećeg  neprijatelja čovječanstva – fašizma, jer oni koji zaborave vlastitu prošlost, ne mogu imati ni budućnost.

Građankama i građanima općine Tešanj, ali i svim antifašistima u BiH i svijetu želimo čestitati 9. maj – Dan pobjede nad fašizmom sa

SMRT FAŠIZMU – SLOBODA NARODU!                      

 

Načelnikov odgovor
Načelnikov odgovor

                                                 

Komisija za informisanje
OO SDP BiH Tešanj

O OO SDP Tesanj