Sanacije posljedica poplave

Nakon što su utvrđene aktivnosti i obaveze u provođenju mjera sanacije i otklanjanja posljedica prirodne nesreće, jučer su započete, a danas nastavljene aktivnosti na ispumpavanju vode oko i iz objekata u MZ Kalošević. Navedene mjere intezivno provode Profesionalna vatrogasna jedinica, DVD Jelah i DVD Tešanj 1905.

Vršena je procjena stanja putne infrastrukture i hitne intervencije sa mehanizacijom u MZ Kalošević sa ciljem uspostave normalnog kretanja stanovništva na poplavom zahvaćenom području.

Zbog prekida potisnog i povratnog voda kojim se snabdijeva šire područje općine Tešanj sa izvorišta iz Jelah Polja, a u cilju uspostave redovnog vodosnabdjevanja potrošača pitkom vodom, Općinski štab civilne zaštite je izdao naredbu JP RAD dd Tešanj za polaganje privremenog cjevovoda pješačkom stazom preko mosta u Jelahu. Radovi su izvođeni tokom proteklog dana i noći, te je sistem sinoć pušten u distribuciju, a stanje u vodosnabdjevanju sa vodoizvorišta u Jelah polju je stabilizovano.

Komisije za procjenu šteta su jučer i danas izašle na teren kako bi pravovremeno evidentirale stvarnu štetu na objektima, infrastrukturi i poljoprivrednim parcelama.

Također, poplavljeno područje općine Tešanj jučer u poslijepodnevnim satima posjetila je delegacija Vlade ZDK sa Premijerom.

Pored navedenih aktivnosti, a prema zahtjevu , kao podrška u otklanjanju posljedica na poplavom zahvaćenom području u općini Doboj Jug, Općinski štab civilne zaštite je proteklog dana uputio jednu ekipu za ispumpavanje vode.

Općinski Štab civilne zaštite je danas u 11:00 sati održao vanrednu sjednicu na kojoj su razmotrene dosadašnje aktivnosti i usaglašene dalje mjere na otklanjanju posljedica. Sve dosadašnje aktivnosti se nastavljaju istim intezitetom u cilju stvaranja uslova za provođenje narednih koraka u sanaciji posljedica.

 

OPĆINSKI ŠTAB CIVILNE ZAŠTITE

 

Powered by WPeMatico

O Press Opcine