INFORMACIJA 24.08.2019. g. (u 17:00 sati)

U skladu sa utvrđenom dinamikom i definisanim mjerama, tokom dana provođene su mjere na otklanjanju posljedica koje su definisane na vanrednoj sjednici Štaba CZ koja je održana jutros u 08:30 sati. U skladu sa navedenim zaključcima i naredbama na terenu je evidentiran veći broj značajnijih oštećenja putne infrastrukture na području: Jelaha, Jelah Polja, Novih Miljanovaca, Miljanovaca, Lončara, Piljužića, Bobara, Kaloševića, Mrkotića, Oraš Planja, na kojima su poduzimane aktivnosti već danas, a planira se nastavak sanacije i interevncija i narednih dana. Oštećenja zabilježena na sljedećim putevima:

-Put Ćepeklija u MZ Piljužići – dignut asfalt u dužini od 200-250 m (oko 1000 m2) zbog začepljenih odvodnih cijevi. Začepljeni putni kanali i oštećena bankina.

-Put prema Kominu- oštećen put -potrebna sanacija, na sanaciji angažovana firma Trans-kop doo.

-Put Piljužići-Miljanovci- oštećeni putni propusti i putni kanali. Angažovana firma Dobojputevi dd.

-Bobare- glavni put-pročepljeni putni propusti i oćišćeni nanosi na putu. Oštećene bankine u dužini oko 200 m, oštećen glavni put u površini oko 30 m2. Dignut asfalt i put osposobljen za promet.

-Drinčići- oštećene bankine u dužini oko 200 m, oštećeni makadamski putevi u dužini oko 100 m, oko 350 m2. Na sanaciji angažovana firma KM gradnja.

-Oštećenje puta Pelte u MZ Mrkotić na čijoj sanaciji je angažovano preduzeće Neri gradnja.

-U Miljanovcima poduzete aktivnosti na sanaciji oštećenja putne infrastrukture i obezbjeđenja prohodnosti na više putnih pravaca, izvođač KM-gradnja doo.

-Na području MZ Jelah u Mračaju angažovana firma Trans-kop doo, obezbjeđenje prohodnosti puteva, raskrsnica kod mosta u Mračaju, i na drugim lokacijama na području Jelaha.

Firme Dobojputevi dd i Rial-šped doo su radile po nalogu kantonalne, odnosno federalne direkcije cesta na otklanjanju oštećenja i obezbjeđenju prohodnosti regionalne i magistralne ceste (Piljužići kod točka i magIstralni put u Kaloševiću) .

 

Vodosnabdijevanje:

Jelah:

U Jelahu ukupno 6 bunareva od kojih su trenutno 2 u funkciji (B4 i B2), a iz ostala 4 (B1, B3, B5 i PEB1) se ne pumpa voda zbog zamućenosti iste i loših parametara.Pojedine zone u Jelahu će ostati bez vode do izbistravanja i stavljanja u funkciju svih bunareva.

Tešanj:

Zastoj do jutros do 09:00h zbog nanosa na vodozahvatu Mekiš Stupa, ekipe angažovane na čišćenju i osposobljavanju, nakon toga dotok 17 l/s, a inače je 20 u normalnim uslovima.

Kraševo:

Bunarevi nisu imali posljedica i uredno je vodosnabdijevanje na tom vodovodnom sistemu.

Sva voda koju isporučuje JP Rad Tešanj ima zadovoljavajuće parametre i za piće je.

Od strane JP Rad na njihovoj stranici objavljene su informacije o vodosnabdjevanju i ispravnosti vode za piće.

Komunalna higijena:

Ekipa na terenu od jutarnih sati pa sve do 14:00 radili na uklanjanju nanosa i polomljenih granja na dijelu čaršije, Bukve, Medakova, Sportske dvorane Tešanj i Jelaha. Poduzimane mjere i aktivnosti sanacije na deponiji u Bukvi. Pokupljene uginule životinje usljed poplave (par ovaca i pas) u dijelu Piljužića i ukopane propisno.

 

Ispumpavanje vode iz poplavljenog područja

Od strane PVJ i DVD Tešanj 1905 vršeno je ispumpavanje vode sa zemljanih površina oko objekata i iz samih objekata. Trenutno su nepovoljni uslovi za provođenje ovih mjera zbog stalnog protoka vode. Izvršeno je sljedeće:

  • 4 ekipe sa 5 pumpi pumpale vodu iz 10 objekata,
  • 1 ekipa vršila pranje 3 objekta,
  • 1 cisterna vode dostavljena u MZ Piljužiće radi pranja objekata.

 

Od strane Higijensko-epidemiološke službe, a po naredbi Općinskog štaba CZ provedena je dezinfekcija u preduzeću FAD dd u Jelahu i manjem poslovnom objektu u Jelahu.

Informisanje

Tokom dana u tri navrata objavljene su informacije i izvještaji o stanju na području općine Tešanj o provođenju mjera.

Također, svim mjesnim zajednicama je dostavljen obrazac za prijavu šteta, te date konkretne upute. Služba civilne zaštite je putem Operativnog centra zaprimila 19 prijava na obrascima, a date su upute za postupanje u narednim danima.

 

OPĆINSKI ŠTAB CIVILNE ZAŠTITE

 

Powered by WPeMatico

O Press Opcine