Izvještaj Štaba CZ (zaključeno u 07:00 sati)

U skladu sa utvrđenom dinamikom i proteklog dana nastavljena je aktivnost na sanaciji putne infrastrukture i provođenju mjera na čišćenju i dezinfekciji objekata na poplavljenom području..

Aktivnosti su se vodile prema sljedećem:

-Put Ćepeklija u MZ Piljužići – dignut asfalt u dužini od 200-250 m (oko 1000 m2) zbog začepljenih odvodnih cijevi. Začepljeni putni kanali i oštećena bankina. Sanirano.

-Put prema Kominu- oštećen put – na sanaciji angažovana firma Trans-kop doo. Sanirano.

-Put Piljužići-Miljanovci- oštećeni putni propusti i putni kanali. Angažovana firma Dobojputevi dd. Sanirano.

-Bobare- glavni put-pročepljeni putni propusti i oćišćeni nanosi na putu. Oštećene bankine u dužini oko 200 m, oštećen glavni put u površini oko 30 m2. Dignut asfalt. Sanirano.

-Drinčići- oštećene bankine u dužini oko 200 m, oštećeni makadamski putevi u dužini oko 100 m, oko 350 m2. Na sanaciji angažovana firma KM gradnja. Sanirano.

-Oštećenje puta Pelte i pook Grga u MZ Mrkotić na čijoj sanaciji je angažovano preduzeće Neri gradnja. Dovezeno 100 m3 nasipa. Sanirano.

-U Miljanovcima poduzete aktivnosti na sanaciji oštećenja putne infrastrukture i obezbjeđenja prohodnosti na više putnih pravaca, izvođač KM-gradnja doo. Sanirano.

U Miljanovcima radio bager KM-gradnje doo na sanaciji putne infrastrukture. Završen put Škola-Palučak i klizište Ahmići.Za navedene sanacije odveženo i ugrađeno preko 250 m3 posipnog materijala.

-Na području MZ Jelah u Mračaju angažovana firma Trans-kop doo, obezbjeđenje prohodnosti puteva, raskrsnica kod mosta u Mračaju, i na drugim lokacijama na području Jelaha. Sanirano.

Firme Dobojputevi dd i Rial-šped doo su radile po nalogu kantonalne, odnosno federalne direkcije cesta na otklanjanju oštećenja i obezbjeđenju prohodnosti regionalne i magistralne ceste (Piljužići kod točka i magistralni put u Kaloševiću) . Urađena prohodnost.

-U Oraš Planjama (Mahalbašići kod Princesa) rađeno na sanaciji putne infrastrukture, angažovano preduzeće Trans-kop doo. Sanirano.

– JP Rad dd angažovao kombinirku na sanaciji putne infrastrukture u MZ Novi Miljanovci, Završena 3 putna pravca.

 

Vodosnabdijevanje:

Jelah:

Od 6 bunareva 4 (B1, B3, B5 i PEB1) bila van funkcije zbog zamućenosti vode i loših parametara. Pojedine zone bile bez vode do izbistravanja i stavljanja u funkciju svih bunareva.-Svi stavljeni u funkciju naveče 24.08.2019.

Od strane JP Rad na njihovoj web stranici objavljene su informacije o vodosnabdjevanju i ispravnosti vode za piće.

Komunalna higijena:

-Uklanjanje nanosa i polomljenih granja na dijelu čaršije, Bukve, Medakova, Sportske dvorane Tešanj i Jelaha. Poduzimane mjere i aktivnosti sanacije na deponiji u Bukvi.

Pokupljene uginule životinje usljed poplave (par ovaca i pas) u dijelu Piljužića i ukopane propisno.

Ispumpavanje vode iz poplavljenog područja

Od strane PVJ i Službe zaštite od požara vršeno je ispumpavanje vode sa zemljanih površina oko objekata i iz samih objekata. Trenutno su nepovoljni uslovi za provođenje ovih mjera zbog stalnog protoka vode. Izvršeno je sljedeće:

5 ekipe sa 5 pumpi pumpale vodu iz 16 objekata,

2 ekipa vršila pranje 8 objekata,

3 ekipe sa 3 pumpe ispumpale 21 bunar,

1 cisterna vode dostavljena u MZ Piljužiće radi pranja objekata.

Evidentirano je 6 klizišta.

Primljeno je 21 zahtjeva za dezinfekcijom objekata, 6 zahtjev za ispumpavanje vode iz objekta i 26 zahtjeva za ispumpavanjem bunara.

 

Od strane Higijensko-epidemiološke službe, a po naredbi Općinskog štaba CZ provedena je dezinfekcija u 16 objekata (5 poslovnih, 8 stambenih, 2 javna objekta).

 

Informisanje

Četiri puta su objavljene informacije i izvještaji o stanju na području općine o provođenju mjera.

Također, svim mjesnim zajednicama je dostavljen obrazac za prijavu šteta, te date konkretne upute. Služba civilne zaštite je putem Operativnog centra zaprimila 21 prijava na obrascima, a date su upute za postupanje u narednim danima

Powered by WPeMatico

O Press Opcine