Izvještaj Operativnoc centra CZ za 27.08.2019. godine u 7,00 sati

U toku proteklog dana nastavljena je sanacija putne infrastrukture koja je oštećena tokom poplave, kao i ispumpavanje vode iz objekata i bunara, čišćenje i dezinfekcija objekata. U navedene aktivnosti su uključene građevinske firme angažovane od strane Općinskog štaba civilne zaštite, Profesionalna vatrogasna jedinica, Služba zaštite od požara, Služba za asanaciju, vodosnabdjevanje i čistoću, Higijensko-epidemiološka služba i mještani na ugroženom području. Intezivno se vodila aktivnost na odvozu otpada sa poplavljenog područja.

U aktivnostima otklanjanja posljedica poplave jučer je učestvovalo i 30 pripadnika Teritorijalne vatrogasne jedinice Doboj.

Općinske komisije za procjenu šteta su na terenu, te u skladu sa prijavama vrše popis prijavljenihi šteta.

 

Sanacija putne infrastrukture:

U MZ Miljanovci-Lončari radio bager KM-gradnje doo saniran put Miljanovci-Lončari do Komina.

U Oraš Planjama (Put Huskići) sanirano, bager i kamion, Trans-kop doo.

U Kaloševiću (Sanirano: asfaltni put u Putešiću, put prema Studencu u Kaloševiću i put pema Komušancima) bager i kamion Trans-kop doo.

U Piljužićima rađeno na sanaciji putne infrastrukture (put Piljužići-Komin i put Kraljevac) kombinirka i kamion od KM-gradnj doo.

MZ Bobare-Drničići-Blaževci završena sanacija puta Križ-Blaževci (KM-gradnja, konbinirka i kamion)

JP Rad dd angažovao kombinirku na sanaciji putne infrastrukture u MZ Džemilić Planje:

Raskrsnica kod škole, saniran put Žilići.

Saniran put Piljužići-Miljanovci, angažovan bager i kamion Dobojputevi dd.

Sanirana tri putna pravca u Potočanima MZ Jelah (ICB i dovoz materijala kamionom), radove izvodili Dobojputevi dd.

Podršku u provođenju aktivnosti su dale i angažovane mašine uz podršku i drugih lica (firme, mjesne zajednice, građani).

 

Vodosnadbijevanje:

Tokom dana se desio kvar na dijelu vodovodne mreže u Piljužićima i isti je saniran, voda iz sistema je u skladu sa važećim propisima i parametrima.

Kamion JP Rad sa pomoćnim radnicima radili na utovaru i odvozu na deponiju otpada iz poplave u Piljužićima, kao i angažovani kamioni (dva šticara) Eko servisa doo i Fortin doo.

Ispumpavanje vode iz poplavljenog područja

Od strane PVJ Tešanj i pripadnika Teritorijalne vatrogasne jedinice Doboj vršeno je ispumpavanje vode sa zemljanih površina oko objekata i iz samih objekata, pranje objekata i pranje javnih površina.

Tokom dana izvršeno je sljedeće:

1 ekipa ispumpala vodu iz 16 bunara,

1 ekipa izvršila pranje 5 objekta (stambene i pomoćne),

1 ekipa izvršila pranje 3 javne asfaltne površine.

 

Od strane Higijensko-epidemiološke službe Dom zdravlja Tešanj, a po naredbi Općinskog štaba CZ provedena je dezinfekcija 61 objekata sa tri tima.

Powered by WPeMatico

O Press Opcine