Izvještaj Operativnog centra CZ za 28.08.2019. godine u 7,00 sati

U toku proteklog dana su se vodile intezivne aktivnosti na sanaciji posljedica poplave na poplavljenom području. Nastavljena je sanacija putne infrastrukture koja je oštećena tokom poplave, kao i ispumpavanje vode iz bunara, čišćenje stambenih i poslovnih objekata i javnih površina. U navedene aktivnosti su uključene građevinske firme angažovane od strane Općinskog štaba civilne zaštite, Profesionalna vatrogasna jedinica, Služba zaštite od požara, Služba za asanaciju, vodosnabdjevanje i čistoću i mještani na ugroženom području. Također su se vodile aktivnosti na dezinfekciji objekata od strane Higijensko-epidemiološke službe, a intezivno se vodila i aktivnost na odvozu otpada sa poplavljenog područja.

Općinske komisije za procjenu šteta su svakodnevno na terenu, te u skladu sa prijavama vrše popis prijavljenihi šteta.

U aktivnostima otklanjanja posljedica poplave jučer je učestvovalo i 15 pripadnika Teritorijalne vatrogasne jedinice Doboj.

Općinskom štabu civilne zaštite su na korištenje ustupljeni isušivači vlage od strane Grada Bijeljine i Općine Centar Sarajevo.

Sanacije:

Nastavljena je sanacija oštećenja putne infrastrukture.

U MZ Miljanovci-Lončari radila konbinirka mašina KM-Gradnje doo, saniran put Miljanovci-Lončari do Kraljevac.

U MZ Oraš Planjama (Put Princes-dom) sanirano, bager i kamion, Trans-kop doo.

U MZ Mrkotiću (Sanirano: Odvoz zemlje na putu Pelte) bager i kamion Trans-kop doo, Neri gradnja bankina sanacija puta Grga potok.

U MZ Piljužići rađeno na sanaciji putne infrastrukture (put Piljužići-Komin i put Kraljevac) kombinirka i kamion od KM-Gradnj doo.

U MZ Raduša Dobojputevi dd angažovani sa kombinirkom na sanaciji putne infrastrukture u MZ Raduša,

put Hojkurići-Jevadžije i put pilićarnik-Jevadžije

Ovo je dio angažovanih mašina i podrške u sanaciji infrastrukture uz podršku i drugih lica (firme, mjesne zajednice, građani).

Vodosnabdijevanje uredno, voda iz sistema je u skladu sa važećim propisima i parametrima.

Kamion JP Rad sa pomoćnim radnicima radili na utovaru i odvozu otpada na deponiju iz poplavljenih područja u Piljužićima, Miljanovcima i Mračaju.

Angaživani kamioni (dva šticara) Eko servisa doo i Fortin doo na odvozu otpada iz Piljužića.

Kamion Trans-kop doo vozio otpad iz Kaloševića na deponiju.

Ispumpavanje vode iz poplavljenog područja

Od strane PVJ Tešanj i pripadnika Teritorijalne vatrogasne jedinice Doboj vršeno je ispumpavanje vode iz bunara, čišćenje i pranje objekata i javnih površina.

Tokom dana realizovano je sljedeće:

-2 ekipe ispumpale vodu iz 22 bunara,

-1 ekipa izvršila pranje 4 poslovna objekta i 1 javnu površinu,

-1 ekipa izvršila čišćenje 1 stambenog i 1 poslovnog prostora.

Od strane Higijensko-epidemiološke službe Dom zdravlja Tešanj tokom dana je pojačanim intezitetom provođena dezinfekcija. Dezifinkovano je 100 objekata sa tri tima.

Služba civilne zaštite je putem Operativnog centra nastavila zaprimati prijave na propisanim obrascima i proslijeđivati nadležnim Općinskim komisijama. Ukupno je do sada zaprimljeno 355 prijava po svim vrstama šteta.

Powered by WPeMatico

O Press Opcine