Prijem majki koje su rodile treće dijete

Općina Tešanj od 2012. godine u Budžetu planira podršku za treće, četvrto i naredno dijete kroz grant koji se dodjeljuje u vidu novčane pomoći putem Centra za socijalni rad Tešanj. Tim povodom, organizovan je prijem majki koje su u 2019. godini rodile treće, četvrto i naredno dijete.

Još prije sedam godina odlučili smo se da na stimulativan način, odnosno finansijskom podrškom damo do znanja svim budućim roditeljima, svim porodicama da nam je stalo do prirodnog priraštaja. Općina Tešanj je među pet općina, koje imaju najbolji prirodni priraštaj u FBiH. Ovo nije dovoljno, nismo u potpunosti zadovoljni, idealno bi bilo da FBiH i ZDK imaju adekvatnu dječju zaštitu i sredstva koja za to izdvajaju. Nismo sigurni hoće li do toga doći, ali mi činimo ono što je do nas, rekao je Općinski načelnik Suad Huskić.

Osim na ovaj način, Općina Tešanj pruža podršku natalitetu kroz vantjelesnu oplodnju (sufinansiranje), podršku vrtićima, nabavku udžbenika za prve razrede, a tu su i drugi projekti podrške za mlade.

Od 2012. godine do danas ukupno je isplaćeno 157.500 KM za 486 djece. U periodu od 01.januara do 24.decembra ove godine rođeno je 545 djece, dok je umrlo 386 osoba.

Powered by WPeMatico

O Press Opcine