Obavještenje studentima

Obavještavamo redovne studente sa područja općine Tešanj da će termin objave općinskog Konkursa za stipendiranje studenata biti prilagođen terminima konkursa Ministarstva obrazovanja ZDK. Oba konkursa će biti objavljena na općinskoj web stranici i u sredstvima javnog informisanja.

Ovakva odluka je donesena zbog toga što je u ranijim godinama u javnom pozivu Općine Tešanj i finansiranju stipendiranja učestvovalo i Ministarstvo obrazovanja ZDK sa određenim iznosom koji je uplaćivan u Budžet. U prošloj akademskoj godini Ministarstvo je promijenilo način rada i studenti iz Tešnja uglavnom nisu imali podršku.

Nisu smanjena planirana sredstva Budžeta općine Tešanj za stipendiranje i Općina Tešanj ostaje posvećena podršci u školovanju, ali želimo da se iskoriste i sredstva Budžeta Zeničko-dobojskog kantona, tj. da studenti iz Tešnja budu tretirani ravnopravno onima iz drugih općina i da Tešanj bude tretiran ravnopravno sa drugim općinama.

Najavljeno je da će Ministarstvo obrazovanja ZDK ove godine objaviti javni poziv 1. februara, a plan je da to prati i Općina Tešanj. Sugerišemo svim studentima koji imaju uslove da se prijave na oba konkursa, bez obzira na prijavu na općinski konkurs.

 

Powered by WPeMatico

O Press Opcine