Adem Hojkurić kod Općinskog načelnika

Općinski načelnik Suad Huskić primio je danas Adema Hojkurića, koji se više od 70 godina brine o održavanju sahat-kule u Tešnju. Taj posao, Adem je naslijedio od svog oca Abdulaha i djeda Muhameda, a od ove godine, ključeve i brigu o sahat-kuli je predao svome zetu Adnanu Aliću.

Briga oko sahat-kule podrazumijeva svakodnevni dolazak i podizanje tegova, te omogućavanje rada sahat kule. Također, dva puta godišnje obavezno je i čišćenje kule, što znači prebrisati, podmazati i ponovo zavrnuti, kako bi nastavila funkcionisati.

Tešanjska sahat-kula je izgrađena u 17. vijeku u Tešnju i na privremenoj je listi nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine. Nastala je u vrijeme kada se tešanjska čaršija počela intenzivno razvijati. Visoka je 18,5 m i poklon je Fehim-bega Smailbegovića.

Sahat je ranije pokazivao vrijeme a la turca, a današnji sahat, koji pokazuje srednjoevropsko vrijeme, donesen je iz Beča 1890.

Ovom prilikom uručen je i poklon Ademu Hojkuriću, kao skromna zahvala za njegov nesebični doprinos očuvanju tešanjske tradicije.

Powered by WPeMatico

O Press Opcine