Coronavirus: Informacija za 24.3.2020. godine

Trenutno je u samoizolaciji 570 pacijenata. Jučer nije bilo sumnjivih slučajeva, niti su poslani uzorci na analizu. Trenutno sa područja općine Tešanj su 2 osobe zaražene sa Corona virusom, i obje su smještene u KB Zenica, te su stabilnog zdravstvenog stanja.
Od jučer na snazi najavljeni novi režim rada terenskih ambulanti, te Trijažnog centra DZ Tešanj. Posao se obavlja nesmetano uz već vidljive efekte smanjivanja kontakta između stanovništva.
Riješen je način zagrijavanja Trijažnih šatora u narednim hladnim danima. Dio poslovnih subjekata i škola uključen je u „namjensku proizvodnju“ zaštitne opreme. Neka rješenja su „patentirana“ za date okolnosti i biće probno korištena. Donacije u medicinskoj i drugoj opremi će biti kasnije zajednički predstavljene.
Općinski štab CZ je juče odobrio dodatna sredstva za nabavku medicinskih potrepština i sredstava za socijalnu zaštitu i već jučer se krenulo sa nabavkom dodatnih zaliha maski, rukavica, odijela, dezinfekcionih sredstava, te uzoraka za uzimanje briseva za testiranje na Corona virus. Odobrena su dodatna sredstva i za potrebe socijalne zaštite.
Juče je Federalni štab CZ izdao nove naredbe. Danas će u svim općinama u FBiH u pripremi biti obezbjeđenje prostora u koji će prisilno biti smješteni oni koji ne poštuju mjere samoizolacije. Osim toga Federalni štab CZ je potvrdio raniju naredbu OŠ CZ Tešanj za zabranu rada stomatoloških ordinacija.

Powered by WPeMatico

O Press Opcine