Mentalno zdravlje u periodu samoizolacije

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) početkom 2020. godine proglasila je izbijanje novog koronavirusa, bolest koja je postala Javno zdravstveni problem COVID-19. S ciljem da se preventivno djeluje na zarazu COVID-19, javne zdravstvene vlasti širom svijeta djeluju pod nazorom Svjetske zdravstvene organizacije.

Krizno vrijeme koje svi zajedno prolazimo i preživljavamo predstavlja stresnu situaciju i izaziva stanje stresa kod stanovništva (djece, odraslih, starih osoba).

Stres je neizbježan i ne postoji pravilo kojim stres možemo izbjeći. Svaka osoba je individua za sebe i kao takva na sebi sopstven način izgradi mehanizme suočavanja sa stresom i stresnom situacijom. Ono što svako od nas kao pojedinac može učiniti jeste da vodi računa o sebi. Vodeći računa o sebi vodimo brigu i o drugima. Poželjno je da svi koristimo i usvajajmo adekvatne strategije za rješavanje problema poput korištenje odmora tokom rada ili izvan radnog vremena, zdravo se hranite, bavite se fizičkim aktivnostima i da budete u kontaktu sa porodicom i prijateljima. Izbjegavajte korištenje beskorisnih strategija suočavanja poput konzumiranja duhana, alkohola ili droga. Dugoročno, ne možemo predvidjeti dužinu trajanja krize koju prolazimo, time i izloženost ovoj situaciji  može negativno uticati na Vaše zdravlje.

Powered by WPeMatico

O Press Opcine