Coronavirus: Informacija (03.4.2020, 9,00 sati)

Prema službenim podacima Doma zdravlja Tešanj na području općine Tešanj trenutno je u kućnoj samoizolaciji 395 osoba, a period samoizolacije je završio za 55 osoba. Novih u samoizolaciji je 44 i većina njih su vozači  kamiona koji po preporukama prolaze period samoizolacije po više puta. Jučer je poslano 7 uzoraka na analizu od kojih je 6 negativnih i 1 pozitivan. Zaraženi pacijent je iz registrovanog klastera i već duži period je u izolaciji. Dva ranije zaražena  pacijenta sa područja općine su još uvijek smještena u Kantonalnoj bolnici Zenica, stabilni su i u fazi oporavka.

Prema podacima Policijske stanice Tešanj u protekla 24 sata evidentirana su 2 slučaja nepoštivanja zabrane kretanja od 20:00 do 05:00 i 1 prekršaj  po pitanju kršenja samoizolacije.

Sanitarna inspekcija je izvršila kontrolu većeg broja objekata kojima je dozvoljen rad, te se može reći da se na visokom nivo poštuju naredbe dezinfekcije ruku, korištenja dezbarijera za obuću i korištenja zaštitne opreme-maske i rukavice uposlenika. Nisu zabilježena kršenja niti jedne naredbe od strane kupaca. Građani poštuju naredbe o kretanju i korištenju zaštitne opreme. Nisu zabilježena okupljanja niti zadržavanja ljudi obilaskom Marin Han, Vukovo, Jelah, Mrkotić, Putešić, Kalošević, Bobare, Piljžići, Jelah Polje.

Redovi ispred banke i pošte sa većim brojem ljudi, poštuje se distanca i nošenje zaštitne opreme – maske i rukavice. Vrlo mali broj taxista na terenu, nose zaštitnu opremu i voze maksimalno 2 osobe.

Od strane Službe za asanaciju, vodosnabdjevanje i čistoću JP Rad prema planu je izvršeno  pranje i dezinfekcija saobraćajnica u Tešnju (Trg žrtava 3. avgusta – kružni tok, MUP, Dom zdravlja, Bolnica ; Jelah: Most Mračaj – Most Radušica, Most Usora – Alpina, Kiseljak; Carinski terminal Kraševo i Dolac- Raduša).

Higijensko-epidemiološka služba Doma zdravlja Tešanj je proteklog dana, prema ranije izdatoj naredbi Općinskog štaba CZ Tešanj, izvršila dezinfekciju tržnih centara i supermarketa. Urađeno je 12 objekata površine 27.600 m2

Powered by WPeMatico

O Press Opcine