Biti ovdje i sada

Proteklih dana svi tragamo za alatom koji nam može pomoći u strahu ili napadu panike u vezi pojave korona virusa. Strah od korona virusa povećava stres. Tehnike koje nam mogu pomoći da prevaziđemo takva stanja su jednostavne i svaka osoba ih može izvesti u bilo kojem momentu.

Biti prisutan u trenutku znači obratiti pažnju na sadašnjost, bez razmišljanja o prošlosti ili budućnosti, bez analiziranja ili razmišljanja što bi se dogodilo ili što se ne bi dogodilo.

To je samo biti ovdje. Ili samo BITI.

Biti prisutan ovdje i sada je vrlo snažno mjesto/stanje u kojem se možete nalaziti. Ne možete dosegnuti vaše psihološke informacije ako niste prisutni u trenutku. One su prisutne samo u sada. Ako ih niste svjesni, tj.ako ste odsutni, propuštate jako puno poruka vaše intuicije- mogućnostima. Nemate sposobnost vidjeti toliko puno mogućnosti ako ste zapeli u budućnosti ili prošlosti, umjesto toga, obratite pozornost na “ovdje i sada”

Biti svjestan trenutnog momenta je puno lakše i opuštajuće, bez stresa nego biti u nekom zamišljenom mjestu u svojoj glavi, zauzeti razmišljanjima.

Kako živjeti u sadašnjem trenutku? Kako doći u stanje/kako održati – svjesnost o sadašnjem trenutku?

 

1) Budite svjesni svoga tijela

Uvijek obratite pažnju na svoje unutarnje tijelo. Cilj je da osjetite svoje tijelo iz unutra, a ne prema van (njegovu površinu), njegovo vibracijsko energetsko polje. Bez obzira na to što radili, uvijek imate to na umu što god da radili. Uvijek pokušajte zadržati pažnju na tome.

 

2) Postavite sebi pitanje

Pitanje je: “A što je s ovim trenutkom?” Kada razmišljam o nečemu što se dogodilo u prošlosti, pitam se što bi se dogodilo ili što se ne bi dogodilo, ili kada se gubim u pokušavanju kontroliranja budućnosti, upitam se a što je s ovim trenutkom, događa li se ovo upravo sada? Odgovor je ne. Može se dogoditi za dva dana, dvije sedmice ili u sljedećih deset minuta ili za dvije sekunde, ili se upravo dogodilo, ali sada ?! sada se ne događa…

I onda se zapitam “Što se trenutno događa? Upravo sada u ovom trenutnom momentu? I fokusiram se na to. Prošlost je prošlost, ne možemo je više promijeniti. A za budućnost…ona uvijek ionako dolazi drugačije nego što smo mislili da će se dogoditi. Ono što je važno je kako reagiramo na “ovdje i sada”. U svakom slučaju, to je jedina stvar nad kojom imamo kontrolu.

 

3) Imajte oči koje su blago

Najbolja metoda kako ostati koncentriran na trenutak koji sam pronašao. Jedinstveni trik da se suzdržite od prosudbe.

Dišite i fokusirajte se na :

5 stvari koji možete vidjeti oko sebe

4 stvari koje možete dotaknuti

3 stvari koje možete čuti

2 stvari koje možete pomirisati

1 emociju koju možes osjetiti

Vidjet ćete da vam je potrebno to malo truda za razmišljanje.

 

Nadamo se da će vam ove metode pomoći da dostignete i održite stanje sadašnjosti i trenutne svjesnosti. Trebat će vam malo da vježbate, ali stvarno će vam se isplatiti.

Sada zamislite da imate dva velika snažna oka. Pogledajte oko sebe….što je sa sada? Što se trenutno događa u ovom trenutku? Kako se osjećate?

 

Mr. Sci. Emina Turalić, dipl. psiholog

Powered by WPeMatico

O Press Opcine