Coronavirus: Informacija (10.4.2020, 9,00 sati)

Prema službenim podacima Doma zdravlja Tešanj na području općine Tešanj trenutno je u kućnoj samoizolaciji 227 osoba, a period samoizolacije je završio za 38 osoba. Novih u samoizolaciji je 43. Jučer je na analizu poslano 5 sumnjivih uzoraka i svi su negativni. Trenutno je sa područja općine Tešanj 1 oboljeli od COVID-19, a 2 pacijenta su izliječena.

Prema podacima Policijske stanice Tešanj u protekla 24 sata nije evidentiran niti jedan slučaj nepoštivanja samoizolacije, a evidentirana su 2 slučaja kršenja zabrane kretanja od 20:00 do 05:00 sati.

Sanitarni inspektor je izvršio obilazak benzinskih pumpi, trgovačkih centara, poljoprivrednih apoteka, banaka i pošte. Zabilježene su gužve starijih lica u bankama, nose propisno masku i rukavice, ali distanca se krši, te je tražena aktivnija uloga zaštitara kako bi smanjili rizik od prekomjernog zadržavanja i grupisanja ljudi.

Izvršen je kontrolni pregled u firmi Pobjeda Tešanj – ulaz obezbijeđen dezinfekcionim sredstvom, dezbarijera za cipele postavljena i portir vrši podjelu maski na ulazu. U kancelarijama radi po max. 2 osobe, a sastanci se obavljaju video link-om. Pogoni se dezinfikuju, radnici nose maske. U radničkom restoranu dezabarijera za cipele postavljena, obezbjeđen sapun i dezinfekciono sredstvo, a podjelu hrane rade u tri grupe kako bi uposlenici sjedili sami za stolom.

 

Apelujemo na građane, a naročito starije osobe, da se strogo pridržavaju i poštuju preporuke nadležnih institucija za socijalno distanciranje i nošenje maski, naročito na mjestima okupljanja ispred pošte, banaka i prodavnica.

Powered by WPeMatico

O Press Opcine