Coronavirus: Informacija (13.4.2020, 9,00 sati)

Prema službenim podacima Doma zdravlja Tešanj na području općine Tešanj trenutno su u kućnoj samoizolaciji 233 osobe, period samoizolacije je završio za 37 osoba. Novih u samoizolaciji je 8. Jučer nije bilo sumnjivih uzoraka za analizu. Od početka pandemije COVID-19 iz Tešnja na analizu poslano je ukupno 49 uzoraka, iz Doma zdravlja i Opće bolnice Tešanj, a pozitivnih nalaza je bilo 4.

Trenutno je sa područja općine Tešanj 1 oboljeli od COVID-19, a 2 pacijenta su izliječena.

Prema podacima Policijske stanice Tešanj u protekla 24 sata nije evidentiran niti jedan slučaj nepoštivanja samoizolacije, a evidentirana su 4 slučaja kršenja zabrane kretanja od 20:00 do 05:00 sati.

Sanitarna inspekcija je izvršila pregled većeg broja objekata na području općine Tešanj u cilju provjere poštivanja higijensko-epidemioloških mjera. Poseban značaj pregleda je mjera ispravnog držanja voća i povrća, bez uticaja kontaminacije prašinom, insektima, glodarima, pticama i sl. Veći broj pregledanih objekata je poštovao ovu mjeru dok manji broj objekata je na licu mjesta uklonio povrće (krompir, luk, salatu). Svi pregledani objekti uredno provode higijensko-epidemiološke mjere i nošenje zaštitne opreme. Izvršen je obilazak naselja Tešanj, Bukva, Medakovo, Tešanjka, Rosulje, Jelah, Mračaj, Putešić, Kalošević, Bobare, Piljužići, Jelah Polje, Marin Han, Dobropolje i Mekiš. Nije zabilježeno grupisanje ni zadržavanje građana. Intezivirane su pripreme za proljetnu sjetvu.

Do danas je sa telefonske centrale Općine obavljeno 1.315 provjera boravka u samoizolaciji i uručeno 375 rješenja Sanitarne inspekcije o zabrani kretanja određenim licima, s čime je upoznata i Policijska uprava Tešanj.

Powered by WPeMatico

O Press Opcine