Coronavirus: Informacija (27.4.2020, 9,00 sati)

Prema službenim podacima Doma zdravlja Tešanj na području općine Tešanj trenutno je u kućnoj samoizolaciji 95 osoba, a period samoizolacije je završio za 11 osoba. Novih u samoizolaciji je 12. U posljednja tri dana nije bio sumnjivih uzoraka koji su poslani na analizu. Od početka pandemije COVID-19 iz Tešnja na analizu su poslana ukupno 142 uzorka, a pozitivnih nalaza je bilo 4. Trenutno sa područja općine Tešanj nema oboljelih od COVID-19, a 3 pacijenta su izliječena.

I dalje se apeluje na građane da se strogo pridržavaju i poštuju preporuke za socijalno distanciranje i nošenje maski naročito na mjestima okupljanja ispred pošte, banaka i prodavnica, gdje je svakodnevno primjećen značajniji broj građana.

 

Prema podacima Policijske stanice Tešanj u protekla 24 sata nije evidentiran niti jedan slučaj kršenja samoizolacije, niti drugih naredbi o zabrani kretanja djece i starijih osoba, kao i poštivanja sanitarno – higijenskih mjera na javnom mjestu.

 

Sanitarna inspekcija izvršila je obilazak većeg broja objekata koji vrše prodaju prehrambenih artikala i sredstava za higijenu. Primjećeno je nehigijensko izlaganje prodaji voća i povrća kao i prodaja artikala koji Naredbom nisu dozvoljeni. Nekoliko kupaca u ovim objektima je upozoreno na obavezu nošenja zaštitne opreme i poštovanje distance. Pozitivan primjer u Kaloševiću gdje vlasnik trgovine nije dozvolio ulazak kupcu bez maske i dezinficiranih ruku. Na terenu nisu zabilježena okupljanja građana niti zadržavanje.

Powered by WPeMatico

O Press Opcine