Informacija o donesenim naredbama Federalnog štaba CZ

Federalni štab civilne zaštite je dana 29.04.2020. godine donio više naredbi kojima se produžavaju utvrđene mjere u borbi protiv širenja virusa COVID-19.

Naredbom Federalnog štaba civilne zaštite koja se primjenjuje za 1., 2. i 3. maj zabranjeno je okupljanje više od pet osoba na jednom mjestu.

U ova prva tri dana maja zabranjuje se kretanje od 22:00 do 05:00 sati ujutro na području Federacije BiH.
Zabrana se ne odnosi na osobe koje imaju ustavno pravo i obavezu izvršavanja određenih dužnosti u zakonodavnoj ili izvršnoj vlasti, koje su radno aktivne i profesionalno angažovane u pravosudnim i drugim organima (sudije, tužioci, notari, advokati), u subjektima čiji rad nije zabranjen naredbama Federalnog štaba CZ, osobama kojim je neodložno potrebna zdravstvena pomoć ili u slučaju potrebe pružanja njege djeci ili starijim osobama, te osobe sa posebnim potrebama.

Federalni štab civilne zaštite je donio naredbu kojom se do 15.05.2020. godine zabranjuje kretanje osobama starijim od 65 i mlađim od 18 godina, osim ponedeljkom, srijedom i petkom, odnosno utorkom, četvrkom i subotom u određenim vremenskim terminima, te istu dopunio na način da je ovim osobama dozvoljeno svakodnevno kretanje u automobilu.

Dopunjena je i naredba sa rokom primjene do 15.05.2020. godine kojom je i dalje dozvoljen rad trgovinama poljoprivredne opreme, rasadnicima i cvjećarama.    

Naredbom Federalnog štaba je naređena obustava rada svih djelatnosti u shopping – tržnim centrima na području FBiH, izuzimajući trgovine prehrambenih i  higijenskih proizvoda, apoteke i veledrogerije.

Dozvoljava se rad trgovina na veliko i malo koje vrše promet svih vrsta proizvoda, uslužnih djelatnosti, malih obrta u smislu Zakona o obrtu i srodnim djelatnostima i izvan shopping – tržnih centara. Trgovinama kojima se dozvoljava rad obaveza je da osiguraju ličnu zaštitnu opremu (maske i rukavice), te ako je to moguće, potrebnu socijalnu distancu od najmanje 2 metra između osoba, uz poštivanje ostalih higijensko-epidemioloških mjera, te da na ulazu u objekat osiguraju sredstva za dezinfekciju ruku i obuće. Vlasnicima ovih trgovina prije početka svakodnevnog rada moraju izvršiti temeljito čišćenje i dezinfekciju prostora i to dezinfekcijskim sredstvom koje djeluje na viruse.

 

I dalje se primjenjuju naredbe koje se, između ostalih, tiču zabrane javnog okupljanja, rada kina, muzeja, pozorišta, koncertnih dvorana, umjetničkih galerija, javnih bazena i kupališta, sportskih centara, spa, fitnes centara, svih ugostiteljskih objekata za pripremanje i prodaju hrane i pića (izuzev dostave hrane).

I dalje je zabranjeno okupljanje na javnim igralištima, igraonicama, parkovima i ostalim javnim površinama, a na snazi je i obustava rada otvorenih pijačnih, tržnih prostora i prostora oko prodajnih objekata osim otvorenog pijačnog i tržnog prostora sa  prehrambenim artiklima, s tim da se izuzimaju trgovine prehrambenih proizvoda, prodavnice higijenskih proizvoda, ribarnice, mesnice, apoteke, specijalizovane prodavnice medicinskih, veterinarskih proizvoda i opreme, poljoprivredne apoteke, benzinske pumpe, kiosci, pekare, hemijske čistionice, specijalizovane prodavnice za prodaju ortopedskih i drugih pomagala, specijalizovane prodavnice dječije opreme, prodavnice hrane za pomagala, specijalizovane prodavnice dječije opreme, prodavnice hrane za životinje, prodavnice građevinskog, vodovodnog i elektro-materijala, logistički i distributivni centri hrane, pića i higijenskih proizvoda, veledrogerije, knjižare, trgovine autodijelova, autoservisi i autopraonice.

Produžen je rok primjene i naredbe kojom je obustavljen javni linijski i vanlinijski prijevoz osoba u cestovnom i željezničkom prijevozu, osim registrovanog taxi prijevoza putnika.

 

Prilikom dozvoljenog kretanja moraju se poštovati mjere korištenja lične zaštitne opreme (maska), te socijalna distanca od namanje 2 metra.

 

Ovom prilikom pozivamo građane da u potpunosti poštuju donesene naredbe i pridržavaju se utvrđenih dana i termina dozvoljenog kretanja, kao i utvrđenih mjera i preporuka zaštite. Kontrolu provedbe ove naredbe će na terenu provoditi policijski službenici.

 

 

 

OPĆINSKI ŠTAB CIVILNE ZAŠTITE

Powered by WPeMatico

O Press Opcine