Coronavirus: Informacija (01.5.2020, 9,00 sati)

Prema službenim podacima Doma zdravlja Tešanj na području općine Tešanj trenutno je  u kućnoj samoizolaciji 156 osoba,  a period samoizolacije je završio za 9 osoba. Novih u samoizolaciji je 39. U protekla dva dana na analizu je poslano 30 sumnjivih uzorka, i svi su negativni. Od početka pandemije COVID-19 iz Tešnja na analizu je poslano ukupno 185 uzoraka, a pozitivnih nalaza je bilo 4. Trenutno sa  područja općine Tešanj nema oboljelih od COVID-19,  a 3 pacijenta su izliječena.

Naredbom Federalnog štaba civilne zaštite od 29.04.2020. godine koja se primjenjuje za 1., 2. i 3. maj zabranjeno je okupljanje više od pet osoba na jednom mjestu. U ova prva tri dana maja zabranjuje se kretanje od 22:00 do 05:00 sati ujutro na području Federacije BiH.

Prema podacima Policijske stanice Tešanj u protekla 24 sata evidentirano je 11 slučajeva nepoštivanja naredbi o držanju socijalne distance i nošenju maske na javnom mjestu.

 

Nastavljena je aktivnost na provođenju dezinfekcionih mjera na javnim površinama.

Profesionalna vatrogasna jedinica  je proteklog dana izvršila dezinfekciju  objekata Općine Tešanj, Policijske uprave Tešanj i Vatrogasnog doma.

Služba za asanaciju, vodosnabdjvanje i čistoću JP Rad Tešanj je izvršila sapiranje ulica u Tešnju na potezu Trg žrtava 3. avgusta-kružni tok, dijela lokalne ceste na potezu kružni  tok-skretanje za Trepče, u Jelahu – most Mračaj-most Radušica, most Usora –Alpina i carinski terminal u Kraševu.

 

Sanitarna inspekcija je izvršila pregled poslovnih objekata Corona Pack i Bau centar u Poslovnoj zoni Glinište i Piro promet u Poslovnoj zoni Bukva.

Corona Pack, na ulazu dezinfekciona sredstva, ulaz zaključan i kontrolisan ulazak stranih lica. Poštuju se higijensko epidemiološke mjere. Roba koja je došla kamionom se istovara po proceduri koju je propisala uprava firme gdje vozač otvori kamion i sačeka istovar u kabini. Roba se prije ulaza dezinfikuje.

Bau centar, visok nivo higijene, na ulazu dezinfekciono sredstvo i dezbarijera za cipele. Radnici uredno zaštićeni, manji broj radnika prisutan ostali su na montaži.

Piro promet, prodavci bez zaštitne opreme, u upravi okupljanje u većem broju, bez zaštitne opreme i poštivanja distance. Uručen nalog o obavezi primjene propisanih mjera s rokom ODMAH.

Powered by WPeMatico

O Press Opcine