Coronavirus: Informacija (08.5.2020, 9,00 sati)

Prema službenim podacima Doma zdravlja Tešanj na području općine Tešanj trenutno su  u kućnoj samoizolaciji 184 osobe, a period samoizolacije je završilo 14 osoba. Novih u samoizolaciji je 23. Jučer nije bilo sumnjivih uzoraka koji poslani na analizu. Od početka pandemije COVID-19 iz Tešnja na analizu je poslano ukupno 249 uzoraka, a pozitivnih nalaza je bilo 4. Trenutno sa  područja općine Tešanj nema oboljelih od COVID-19,  a 3 pacijenta su u prethodnom periodu izliječena.

Apelujemo na građane, a naročito starije osobe, da se strogo pridržavaju  i poštuju preporuke nadležnih institucija za socijalno distanciranje i nošenje maski, naročito na mjestima okupljanja ispred pošte, banaka i drugih šalterskih mjesta, kao i prodavnica.

Općinski štab civilne zaštite je proteklog dana, u skladu sa trenutnom epidemiološkom situacijom, naredbom izmjenio režim rada zelenih i stočnih pijaca na području općine, čime je omogućen rad navedenih pijaca bez vremenskog ograničenja (do sada bio ograničen do 11:00 sati), uz obavezu pridržavanja svih sanitarno-higijenskih i epidemioloških mjera. Kontrolu će i dalje vršiti nadležniinspekcijski organi Općine.

Policijska stanica Tešanj u protekla 24 sata je evidentirala 1 slučaj kršenja naredbi Federalnog štaba civilne zaštit, a tiče se nenošenja maske na javnom mjestu.

Proteklog dana Crveni križ Tešanj je putem svojih volontera u saradnji sa policijskim službenicima vršio podjelu zaštitnih maski građanima koji nisu nosili maske na ulicama u Tešnju i Jelahu.

Sanitarna inspekcija je nastavila pregled objekata koji su otvoreni po zadnjoj Naredbi. Izvršen je pregled većeg broja objekata (frizerski saloni, prodavnice odjeće, mobitela). Frizerski saloni na visokom nivou poštuju higijensko epidemiološke mjere kao i nošenje zaštitne opreme. Pozitivni primjeri su kontrolisani ulazak i dezinfekcija ruku, terminirane usluge, jednokratni mantili i visok nivo higijene. Prodavnice odjeće i mobitela poštuju higijensko epidemiološke mjere, nisu zabilježena grupisanja niti zadržavanja kupaca.

Powered by WPeMatico

O Press Opcine