Coronavirus: Informacija (09.5.2020, 9,00 sati)

Prema službenim podacima Doma zdravlja Tešanj na području općine Tešanj trenutno su u kućnoj samoizolaciji 164 osobe, a period samoizolacije je završilo 55 osoba. Novih u samoizolaciji je 35. Jučer su na analizu poslana 42 sumnjiva uzorka, rezultati će biti dostavljeni naknadno. Od početka pandemije COVID-19 iz Tešnja na analizu je poslano ukupno 291 uzoraka, a pozitivnih nalaza je bilo 4. Trenutno sa područja općine Tešanj nema oboljelih od COVID-19, a 3 pacijenta sa područja naše općine su izliječena od COVID-19.

Apelujemo na građane, a naročito starije osobe, da se strogo pridržavaju i poštuju preporuke nadležnih institucija za socijalno distanciranje i nošenje maski, naročito na mjestima okupljanja ispred pošte, banaka i drugih šalterskih mjesta, kao i prodavnica.

Općinski štab civilne zaštite je u skladu sa trenutnom epidemiološkom situacijom, naredbom izmjenio režim rada zelenih i stočnih pijaca na području općine, čime je omogućen rad navedenih pijaca bez vremenskog ograničenja (do sada bio ograničen do 11:00 sati), uz obavezu pridržavanja svih sanitarno-higijenskih i epidemioloških mjera. Kontrolu će i dalje vršiti nadležniinspekcijski organi Općine.

Policijska stanica Tešanj u protekla 24 sata je evidentirala 1 nepoštivanje samoizolacije.

Sanitarna inspekcija je izvršila pregled zelene pijace u Tešnju, prodavci uredno nose zaštitnu opremu, redar na ulazu upozorava kupce na ispravno nošenje zaštitne opreme. Starija lica prisutna na pijaci, uredno nose zaštitnu opremu. Izvršen je obilazak i većeg broja objekata u Šijama i Piljužićima, prodavnicama prehrambenim proizvodima je skrenuta pažnja na obavezu nošenja zaštitne opreme, dok mesnice provode higijensko epidemiološke mjere i radnici uredno nose zaštitnu opremu. Frizerski saloni na visokom nivou higijena i mjere zaštite, usluge rade po narudžbama tako da nema gužve niti zadržavanja.

Powered by WPeMatico

O Press Opcine