Naša draga učenica Samila Mujkanović

Dragi učeniče,
Znam da se sada nalaziš na jednoj velikoj raskrsnici svog života. U pitanju je prilika koja će ti promijeniti život u svakom smislu, a svi mi želimo da ta odluka koju donesemo bude najbolja po nas. I ja sam prije godinu dana bila u istoj dilemi kao što si ti sada. Na um ti padaju razne opcije, ne znaš šta te čeka za 10 godina i koja će škola biti pun pogodak. Ja ću ti sada ispričati svoje iskustvo i mišljenje o gimnaziji. Iskreno se nadam da će ti moja ispovijest biti od pomoći.
Prije godinu dana sam ja bila ti. Omišljala sam se između danas jako popularne medicinske škole i gimnazije. Čak mi se tu između te dvije opcije javljala i želja za saobraćajnom školom. Mišljenje meni dragih osoba nije utjecalo ni u jednom trenutku. Od početka su se držali rečenice da je u životu najvažnije raditi ono što voliš, jer kada radiš ono što voliš, onda ni ne radiš. Mora da znate taj osjećaj i kroz svoja prijašnja iskustva; određeni predmet radiš sa užitkom, dok ti se na drugim časovima javlja neprijatan glas u glavi i stvara pritisak i barikadu da taj neki predmet ikada zavoliš.
I onda, upravo zbog toga bježiš od gimnazije. Ne želiš još te dvije godine da trpiš predmet koji ne voliš. Ali postavlja se često pitanje; Da li je to ispravno? Da li stvarno vrijedi pobjeći od nečega što ti je manje ugodno raditi, a u svakom sljedećem trenutku ili na fakultetu te može sustići taj isti problem od kojeg si bježao prije par godina kada si se nalazio na svojoj prvoj, ozbiljnijoj raskrsnici.
Moj izbor je pao na gimnaziju onog momenta kada sam shvatila da svemu treba dati još jednu šansu, jer novo okruženje, novi ljudi i profesori mogu dovesti do toga da promijeniš mišljenje.
Upisom u gimnaziju pružaju ti se mnoge mogućnosti. Kao djeca od 15 godina nismo u stanju razmišljati racionalno. Dvije godine općeg smjera u gimnaziji će učiniti da postaneš izgrađena osoba sa stavom. Nakon te 2 godine imaš razne smjerove i razne mogućnosti poslije svakog. Gimnazija je škola koja će od tebe napraviti enciklopediju, a poslije fakulteta ćeš pored svog posla i zanimanja za koji si se odlučio raditi do kraja svog života, biti potkovan i spreman odgovoriti na mnoga pitanja koja će se nametati u životu. To je škola čiji je primarni cilj naučiti učenika učiti, a pored toga i dokazati djetetu da učenje nije mučenje. Sadržaj koji nudi ovu školu čini najbogatijom. Razmjena učenika je definitivno jedno lijepo iskustvo, pokretač i dodatna motivacija da se trudiš da budeš najbolji i da ideš dalje. Sekcija ima i više nego što možeš da zamisliš, dragi učeniče, i svaki „tip učenika“ može pronaći sekciju za sebe. Na sve to moram spomenuti i da ti se već prvog dana kada kročiš u ovu školu pruža prilika da učiš treći strani jezik ako si zaintersovan. Trud osoblja gimnazije se itekako vidi. Svaki profesor je ljubazan, pristupačan i itekako spreman pomoći. Ovo je škola u kojoj dijete nikako i nikada nije zanemareno niti će biti. A ako voliš čitati, biblioteka gimnazije može biti tvoja druga soba. Ekskurzije i vrijeme provedeno sa društvom su priča za sebe. Jedno je sigurno, a to je da se nisam pokajala. Imam divne prijatelje, provodim vrijeme sa porodicom i svoja 4 kućna ljubimca, imam mnogo hobija i uz sve to stižem biti odličan đak. Dakle, nije teško, samo je stvar volje. Bit će tu i uspona i padova, ali šta je to ako nije život. Gimnazija je samo podloga za sve što će ti se dogoditi.
A sada, dragi učeniče, na tebi je da odlučiš da li ćeš biti dio ovog kolektiva.
Samila Mujkanović, Ic

O Gimnazija Musa Cazim Catic