Novi slučajevi zaraze COVID 19 u Tešnju

U posljednjim danima raste broj pozitivnih na Corona virus iz Tešnja. Nažalost 21. maja virus je potvrđen kod jedne uposlenice u proizvodnom pogonu, i od tada pa do danas imamo potvrđeno 28 slučajeva. Riječ je o istom klasteru, dakle uposlenicima te firme, njihovim intenzivnim kontaktima ili članovima porodice. Svi zaraženi imaju blage simptome, ali bez obzira na to do juče je 12 osoba bilo na infektivnom odjelu u Kantonalnoj bolnici Zenica.
Danas je održan sastanak članova Štaba Civilne zaštite, prvenstveno predstavnicima zdravstvenog sektora i sanitarne inspekcije i zaključci informacije za javnost su slijedeći:
•Mjere izolacije za potvrđene kontakte (106) će se nastaviti u narednim danima, a testiranja po stručnoj procjeni epidemiologa,
•Od sutra će i Bolnica Tešanj vršiti testiranja uporedo sa uzorcima koji idu u Sarajevo, a od ponedjeljka očekujemo samostalno testiranje u Bolnici Tešanj.
•Sanitarna inspekcija će posebnu pažnju posvetiti edukativnim i preventivnim pregledima u proizvodnim pogonima i pridržavanju utvrđenih mjera zaštite.
•Od ponedjeljka (1.6.2020.) Bolnica i Dom zdravlja će raditi po „starom režimu“ sa terenskim ambulantama.
•Mjere Federalnog štaba CZ su uglavnom sve ukinute, ali svaki pojedinac može uraditi puno toga, kroz ličnu higijenu, zaštitnu opremu, distancu i izbjegavanje nepotrebnih kontakata.

Powered by WPeMatico

O Press Opcine