Zlatni student Anes Hodžić

Drage buduće gimnazijalke i budući gimnazijalci,
Moje ime je Anes Hodžić. Pohađao sam Osnovnu školu “Rešad Kadić“ na Krndiji, a nakon nje sam upisao Gimnaziju “Musa Ćazim Ćatić“ u Tešnju koju sam završio kao učenik generacije. Prvi ciklus studija politologije sa fokusom na međunarodne odnose i diplomatiju okončao sam na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu. Po završetku studija, nagrađen sam priznanjem “Zlatna značka“ kao jedan od najboljih studenata Univerziteta u Sarajevu. Trenutno sam student drugog ciklusa studija politologije na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu.
Odabir srednje škola bila je prva ozbiljna odluka u mom životu. Obzirom da sam imao mnogo međusobno nepovezanih interesa, od francuskog jezika i glume do politike i programiranja, Gimnazija “Musa Ćazim Ćatić“ bila je idealan izbor za mene. Gimnazija mi je omogućila da se svakom od njih posvetim do maksimuma. Tako se znalo dešavati da u školi ostanem pune dvije smjene kako bih mogao stići na probe sa dramskom sekcijom, napisati tekstove za “Gimnazijalac“ i prisustvovati programerskoj sekciji sa čuvenim “Mehinim tigrovima“. Vikendi su bili posvećeni odlascima na takmičenja u debatovanju, snimanju televizijskih emisija i učestvovanju na pozorišnim festivalima.
I danas se rado sjetim godina koje sam proveo u gimnaziji. Iako mi se nekada činilo da je gradivo preteško ili obimno, sve što sam naučio bilo mi je od koristi kasnije u životu bez obzira na to što sam pohađao matematičko-informatičko izborno područje, a trenutno studiram društvene nauke. Prijateljstva koja su tada nastala, opstala su uprkos odlasku na studije. Ukoliko još uvijek niste u potpunosti sigurni čime se želite baviti u životu, gimnazija će biti tu da vas usmjeri, pomogne u razvijanju interesa i da potrebno znanje za bilo koji studij za koji se odlučite. Ukoliko znate čime se želite baviti, gimnazija će vam dati mogućnost da se posvetite željenoj oblasti, osigurati kvalitetno i zanimljivo obrazovanje i pomoći vam da dostignete zacrtane ciljeve. Koji god bio razlog vašeg dolaska u ovu školu, jedno je sigurno, iz nje ćete izaći mudriji, srećniji i ponosniji na sebe nego što ste bili kada ste u nju prvi puta kročili!

O Gimnazija Musa Cazim Catic