Reagovanje OO SDP BiH Tešanj na  nemar opštinske i kantonalne vlasti prema studentima opštine Tešanj

OOSDPBiH Tešanj
OOSDPBiH Tešanj

Studenti ne smiju biti žrtve neusaglašenosti opštinske i kantonalne politike stipendiranja

Mjesec juli je na izmaku, a studenti opštine Tešanj još nisu dobili nikakav vid finansijske podrške niti sa opštinskog niti sa kantonalnog nivoa vlasti. 05.februara 2020. je na stranici opštine Tešanj objavljen konkurs Ministarstva za obrazovanje ZDK, a 11. februara 2020. i konkurs Opštine Tešanj formulisan kao Konkurs za dodjelu finansijske podrške redovnim studentima dodiplomskog studija. Također, 25. februara 2020. na stranici Opštine se pojavljuje obavijest Ministarstva obrazovanja o produženju roka za prijavu za stipendiranje do 12.3.2020.

Mart je mjesec kada je već uveliko krenula studentska školska godina, jedan semestar je prošao, u toku je drugi. Čekajući raspodjelu sredstava Ministarstva obrazovanja ZDK, opština Tešanj se pritajila u finansijskoj podršci studentima, iako je konkurs raspisan u uobičajeno vrijeme. Čekanje da Ministarstvo obrazovanja raspodijeli sredstva, opština Tešanj stagnira u istome, iako je budžetom već predviđen iznos za finansijsku podršku školovanju u iznosu od 330.000, 00 KM.

Kao socijademokrate, osuđujemo ovakav vid manipulacije nadležnostima i raspodjelom sredstava svih građana ove zemlje te zahtijevamo od vladajuće vlasti da što prije objavi rang liste studenata koji ostvaruju pravo na finansijsku podršku iz budžeta kantona i opštine te da cjelokupan iznos za 2019/2020.isplati u vidu jedne transakcije.

Studentski standard u našoj državi ionako je na jadnom nivou i posljednja kategorija preko čijih leđa trebaju da se lome odnosi opštine i kantona jesu studenti, kojima, iako mizerna, ova pomoć ipak znači.

 

Komisija za informisanje
OO SDP BiH Tešanj

O OO SDP Tesanj