Tešanjski dnevnik 20-27.7.2020. godine

U BiH ništa posebno novo. Još nije podijeljeno 200 miliona € sredstava MMF u FBiH. Vode se “ratovi” oko kadrovskih rješenja na nivou države, a već je zaboravljeno pitanje uspostave vlasti u FBiH nakon posljednjih izbora.

Budžet još nije usvojen na Domu naroda čime se dovode u pitanje odluka o terminima izbora, HDZ se ne slaže sa datumom izbora u Mostaru koje je utrvrdio CIK

Predsjednik Srbije dolazi u BiH po programiranom scenariju,zajedno sa članom Predsjedništva Dodikom ponaša se kao da je RS dio Srbije, a ne BiH.

U Hrvatskoj imenova nova – stara vlada sa premijerom Plenkovićem.

Prema Federalnom zavodu za programiranje razvoja,prosječna plata zaključno sa prošlom godinom iznosila je 928 KM. Kanton Sarajevo ima njaveći prosjek plata od 1.153 KM. Tešanj se nalazi u grupi na začelju sa 634 KM.

Korona virus ne posustaje, naprotiv širi se i kod nas i u svijetu, a broj zaraženih ove sedmice je dva puta obarao dosadašnje rekorde od početka zaraze.

Vrijeme promjenjivo sa pljuskovima.

Korona virus

Direktor Opće bolnice dr. Hasan Škiljo u nedjeljnom izdanju Avaza izjavio je da nemaju dovoljno testova za Korona virus, da su posudili iz Kantonalne bolnice Zenica 1000 testova i da su ih potrošili. Na kovid odjeljenju Opće bolnice leži 30 pacijenata. Upozorio je na uvriježena pogrešna mišljenja o epidemiji kao produktu nekih sfera interesa, a ne o ozbiljnoj epidemiološkoj bolesti.

20.7.

Jučer je u svijetu oboren rekord od 260.000 novozraženih u jednom danu. U SAD broj preminulih prešao 140.000. U Srbiji je juče otkriveno 396 novozaraženih, a preminulo je 11 osoba. U Hrvatskoj su zabilježena 92 novozaražena, u Sjevernoj Makedoniji 127, a preminulo sedmero, Crna Gora 116 novozaraženih, a preminulo je 6 osoba.

U BiH otkriveno je 281 novozaraženih osoba (FBiH 169, RS 112), preminulo je 5 osoba (FBiH 3, RS 2).

U Tešnju je testirano 20 osoba, dvije su pozitivne.

21.7.

U svijetu zabilježeno više od 610.000 preminulih, najviše u SAD 143.000.

Podaci o zaraženim u BiH su konfuzni pa je bolje da ih ne bilježim

U Tešnju je testirano 20 osoba i nije bilo pozitivnih.

22.7.

U BiH 195 novozaraženih, ukupno 8741, preminulo je 6 osoba, ukupno 261, oporavljenih 3.976.

U Tešnju testirano 20 slučajeva pozitivno 10

23.7.

BiH se približava broju zaraženih blizu 10.000 dok je taj broj u svijetu prešao 15 miliona. Jučer je u BiH otkrivena 331 (FBiH 190, rs 134 i DB 7) novozaražerna osoba što je rekord od početka pandemije. Preminulo je 6 osoba, UKUPNO 269.

U Tešnju je testirano 22 osobe, pozitivno ih je 6.

Ponestaje testova, pa je zbog ograničenog broja testiranja broj zaraženih, vjerovatno veći.

24. 7.

Jučer objavljeni rekord je prevaziđen jer je novi 346 novozaraženih (FBiH 197, RS 146, DB 3). Preminule su po dvije posobe u FBiH i RS-u. U Sarajevu je Korona virusom ukupno zaraženo 89 djece (39 zaraženih 0-6 godina, 50 zaraženih 7-14 godina, od 39 uzrasta 0-6 13 zaraženih ima od jedne do tri godine), od toga 13 beba.

25.7.

U BiH 304 novozaražena (FBiH 178, RS125), preminulo pet osoba (FBiH 4, RS 1). Krizni štab FBiH uveo nove mjere zaštite. Dozvoljeno okupljanje maksimalno 50 ljudi u zatvorenom prostoru i ne više od 100 na otvorenom. Obavezno je nošenje maske u zatvorenom prostoru uz poštivanju minimalne distance jednog metra i na otvorenom ukoliko nije moguće držati distancu od dva metra.

U Tešnju je testirano 14 osoba i nije bilo novozaraženih.

26.7

U BiH zaraženo više od 10.000osoba od početka pandemije. Jučer su otkrivene 304 novozaražene osobe (FBiH 174, RS 130). Preminulo je 5 osoba.

U Tešnju je testirano 34 uzorka i pozitivnih je 15.

Održana Tešanjska knjigosaurijada-radionica za djecu

U organizaciji JU Opća biblioteka održana je Tešanjska Knjigosaurijada-radionica za djecu. Na radionici je učestvovalo 40 dječaka i djevojčica nižih razreda osnovne škole i vrtića. Na radionici su djeca imala dramski nastup, čitala pjesmice, crtala, pjevala. Radionicu su vodili dječiji pisci Jagoda Ilinčić, Mirsad Bećirbašić i direktorica Opće biblioteke sa saradnicima.

Djeca su dobile majice sa natpisom radionice i po sladoled.

Ovaj projekat Opće biblioteke podžala je Fondacija za bibliotečku djelatnost. Radionica je dio sadržaja Ljeoa u Tešnju 2020.

Održana promocija knjige pjesama Negdje među zvijezdama Džane Hasić

U organizaciji Opće biblioteka održana je promocija knjige pjesama Negdje među
zvijezdama autorice Džane Hasić. Promotori su bili Harun Bajrić i dr Almina Alagić.

Harun Bajrić je govorio o mladima i kulturi, sadašnjem položaju umjetnosti i njenom uticaju na promjene u svijetu. Podržao je nastojanje Opće biblioteke da promoviše mlade pisce.

Dr. Alagić je kroz razgovor sa autoricom nastojala otkriti potrebu za pisanjem, kada je počela da piše i o samim pjesmama obzirom da je autorica baš na dan promocije napunila 15 godina.

Mlada autorica knjige pjesma dolazi iz Šeića kod Živinica. Sljedeću školsku godinu započinje u Medicinskoj školi u Tuzli.

Poslije autorice, pjesme iz knjige su čitali Sabina Softić i Jasmin Hamzabegović. Promociju je svojim interpretacijama pjesama dopunila Ajla Čiškušić.

S lijeva: dr. Almina Alagić, Džana Hasić i Harun Bajrić.

Održana izložba fotografija pod nazivom Sudski proces protiv mladih muslimana Tešanj 1949. godine

U organizaciji JU Opća biblioteka otvorena je izložba fotografija pod naslovom Sudski proces protiv mladih muslimana Tešanj 1949. godine. Autor izložbe je Esmir Bašić.

Autro izložbe je istraživao i prikupljao dokumentaciju i fotografije u jedanaest porodica koji su bili suđeni kao pripadnici mladih muslimana. Njima su se u tom procesu stavljale na teret optužbe za terorizam i rušenje ustavnog projekta. Osuđeni su na rigorozne kazne i po 18 godina, a na njihovu žalbu najviše kazne su smanjene na 15. godina. Zatvorenici su prolazili kroz muke teških ispitivanja, a i odnosa prema nijima u zatvorima pa su neki ostali trajni invalidi.

Autor je konstatovao da se nije radilo ni o kakvoj terorističkoj grupi, niti je bio ni jedan teroristički akt nekog iz ove grupe, a nijedan postupak kojim bi podrivali ustavni sistem tadašnje države. On smatra da je proces vođen isključivo kao tadašnja potreba vlasti da se uporedo sa suđenjem ustašama i četnicima sudi i pojedincima iz muslimanskog naroda.

Dr Almina Alagić i mr. Esmir Bašić

Otvorena izložba pod nazivom Odazivam ti se, Gospodaru

U organizaciji Medžlisa IZ-e otvorena je izložba fotografija pod nazivom Odazivam ti se Gospodaru. Autor fotografija i izložbe je glavni imam mr. Fuad ef Omerbašić. Na otvaranju izložbe govorio je Sadžid ef. Ramić Rukovodilac Ureda za hadždž i umru Rijaseta islamske zajednice Bosne i Hercegovine. Izložbu je otvorio predsjednik Upravnog odbora Medžlisa Zehrudin Kruško.

Na 15 panoa prikazane su fotografije sa prošlogodišnjeg hadžadža koga su obavili kao petu islamsku dužnost vjernici naše općine prošle godine.

Ove godine Ministarstvo hadždža Kraljevine Saudijske Arabije donijelo je odluku da se hadždž zbog pandemije Korona virusa organizuje za manji broj predstavnika različitih nacionalnosti koji se već nalaze u Saudijskoj Arabiji. Autor izložbe je naglasio da je izložba nastala iz želje i potrebe da se u vrijeme kada su se vjernici trebali ispraćati na hadždž na ovaj način posjetioci izložbe podsjete na odlazak na hadž prošle godine, a drugi da se upoznaju sa cijelim putem hadžija tokom obavljanja ove svete dužnosti.

Otvaranje izložbe je moderirao Rašid Orlović. Izložba je dio sadržaja Ljeto u Tešnju 2020.

S lijeva:Zehrudin Kruško, mr Fuad ef Omerbašić, Sadžid ef Ramić i Rašid Orlović

Opća bolnica dobila respirator

Općoj bolnici Tešanj danas je isporučen respirator koji će biti smješten na Hirurškom odjeljenju intenzivne njege, a koji će se tokom pandemije koristiti za liječenje pacijenata oboljelih od koronavirusa.

Nabavka i isporuka opreme izvršena je preko Razvojnog programa Ujedinjenih naroda (UNDP), kao implementacijskog partnera EU, s kojim je Vlada Zeničko-dobojskog kantona na početku pandemije potpisala Sporazum o nabavci opreme za potrebe zdravstvenog sektora u ZDK.

Primopredaji opreme prisustvovali su Predsjedavajući Općinskog vijeća, direktor Bolnice, predstavnici Vlade ZDK i UNDP-a.

Isporuka zaštitne opreme medicinskim ustanovama širom BiH počela je krajem marta 2020. godine i nastavit će se u narednom periodu.

(Preneseno sa općinske stranice)

Dr Melida Travančić učestvovala na manifestaciji Mostarsko ljeto

U Centru za kulturu Mostar u sklopu manifestacije Mostarsko ljeto 2020, otvorena je izložba slika Alise Teletović Dragi moj Bosanac i Hercegovac, probudi se koja je otvorila dijalog sa poezijom Melide Travančić. Bio je to spoj slikarstva i poezije. Ovaj događaj realiziralo je Udruženje za kulturu
Kontrast iz Tešnja, a moderatorica je bila predsjednica Udruženja Umihana Krličević Omerović, koja je istakla da je “ovo inovativan način spajanja slikarstva i poezije”. Inspirativnim razgovorima sa slikaricom i književnicom publici su prenesena iskustva umjetnica u izolaciji uzrokovanom Korona virusom, planovima za budućnost, a prisjetile su se i svojih početaka.


S lijeva: mr Umihana Krličević Omerović, dr. Melida Travančić i Alisa Teletović

Alisa Teletović istakla je da je ovaj ciklus radova “izuzetno značajan i važan
zato što poziva na buđenje, poziva na život, poziva da shvatimo naše potrebe i želje.” Autorica poziva da se izađe iz kutije, da se prošire vidici, da se propitaš i zapitaš “šta je to što je
meni ovdje dobro ili loše, a isto tako pored tog ciklusa željela sam da
pokažem nadu u pojedincu i nadu u nova uvjerenja, novi svijet i novi
poredak, te tu nastaje drugi dio slika, pejzaži koji su rađeni slojevito.”

Nema ništa prirodnije od toga da se spoje i nadopunjuju dvije umjetnosti, sve ono što pjesnik ne uspije kazati putem riječi, to uradi slikar svojim pokretima po platnu, metaforički kazano, naravno”, naglasila je pjesnikinja Travančić.

(Tekst i fotografija mr Umihana Krličević Omerović)

Održano prvo kolo kantonalne lige u streljaštvu

Pred početak epidemije Korona virusa formiran je Streljački savez Ze-do kantona. Predsjednik Saveza je Hariz Ćatić iz Zavidovića, gdje je i smješten Savez, a sekretar je naš Muhamed Ibrahimović. Na prostoru Ze-do kantona ima 11 klubova od čega su tri iz Tešnja (SK Tešanj, SK Prljuga Šije i SK Pousorje iz Novih Miljanovaca).

Takmičenje u streljaštvu na kantonalnom nivou prilagođeno je epidemiološkim zahtjevima i organizirano je u četiri kola. Tako je prvo kolo odigrano u više mjesta. U Tešnju su nastupile ekipe SK Tešanj, Doboj Jug I Pousorac iz Novih Miljanovaca. U Maglaju su nastupile ekipe Prljuge iz Šija i OSI (osobe sa invalidetom) iz Maglaja. Zavidovčani su nastupili u svom mjestu sa sudijom iz Olova, a SK Olovo takođe u svom gradu sa sudijom iz Zavidovića. Kakanj i Visoko su takođe na isti način organizirali takmičenje dok Zeničani nisu nastupali. Svi rezultati će se dostavljati u Savez gdje će se nakon svakog od četiri kola praviti tabela. Nakon četiri kola bit će proglašen pobjednik. Federalno takmičenje počinje u augustu.

Nedim Osmić stekao akademsko zvanje doktora tehničkih nauka

Nedim Osmić rođen je 03. januara 1976. godine u Doboju od oca Dževdeta i majke Mirsade rođene Delić. Osnovnu školu “Huso Hodžić” završio je u Tešnju, a započeo je srednju Elektrotehničku školu u Doboju, koju zbog ratnih događanja prekida i nastavlja srednju Matematičko-fizičko računarsku školu u Tešnju, smjer matematički tehničar. Srednje obrazovanje završio je odličnim uspjehom u školskoj 1994./1995. U periodu mart-decembar 1995. bio je pripadnik Armije Bosne i Hercegovine. Po demobilizaciji u decembru 1995. upisuje Elektrotehnički fakultet u Tuzli.


Deblokiranjem Sarajeva, u oktobru 1996. nastavlja drugu godinu studija na Elektrotehničkom fakultetu u Sarajevu na odsjeku za automatiku i elektroniku. Status apsolventa stekao je u školskoj 2000./2001. te se u 2002. zaposlio u firmi “Meditrade 96” radeći na održavanju visoko automatiziranih sistema iz područja medicinske automatizacije analize krvnih pretraga. Za obavljanje ovih poslova pohađao je dvije specijalističke obuke u Strazburu, Francuska, kao i nekoliko specijalističkih obuka u Ljubljani, Slovenija i Achenu, Njemačka. U oktobru 2003. brani diplomski rad na temu “Reaktivno upravljanje mobilnim robotom”. U školskoj 2004./2005. upisuje magistarski studij na Elektrotehničkom fakultetu Univerziteta u Sarajevu na Odsjeku za automatiku i elektroniku, gdje i magistrira na temu “Sinteza fuzzy viševarijabilnog sistema upravljanja i stabilizacije laboratorijskog modela helikoptera” u oktobru 2009. U školskoj 2012./2013. upisuje doktorski studij na Fakultetu elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu na kome brani doktorsku tezu u maju 2020. pod naslovom “Planiranje gibanja bespilotne letjelice s obzirom na procjenu rizika od kvarnih stanja”. U toku izrade teze na Fakultetu elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu učestovao je u radu međunarodnog NATO projekta (engl. NATO Science for Peace Multi-Year Project 984807, ‘MORUS–Unmanned System for Maritime Security and Environmental monitoring” granted by NATO pact, september 2015- september 2018), kojeg su sačinjavali timovi iz BiH, Hrvatske i Irske čiji je cilj bio razviti bespilotnu letjelicu koja može samostalno prenositi mini podmornicu za obavljanje raznovrsnih zadataka. Oblast interesovanja su mu: mobilna robotika, inteligentno i optimalno upravljanje, bespilotne letjelice, razvoj mehatroničkih sistema te planiranje kretanja autonomnih sistema. Tokom naučne karijere kao autor i koautor objavio je preko 40 članaka na međunarodnim konfrencijama i časopisima, te poglavlja u knjigama. Učestvovao je u izradi i imao aktivno učešće u 6 domaćih i međunarodnih projekata i studija. Aktivni je član svjetskog udruženja inžinjera elektrotehnike pod nazivom IEEE (the Institute of Electrical and Electronics Engineers), te je bio jedan od prvih članova koji su pokrenuli osnivanje Sarajevske sekcije IEEE (obavljao funkciju blagajnika udruženja).

U periodu 2004-2018, radio je kao asistent a potom kao viši asistent na fakultetu za Saobraćaj i komunikacije, u dopunskom radnom odnosu kao i na Mašinskom fakultetu u periodu 2006-2018. Od decembra 2006. je u stalnom radnom odnosu na Elektrotehničkom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, prvo kao asistent, zatim kao viši asistent te trenutno kao voditelj laboratorija. Oženjen je i otac je dvoje djece.

Stare fotografije

Fotogarfisano u haremu Ferhad-begove džamije 1946. godine (datum na fotografiji je datum fotografisanja sa veće fotografije).

Sjede s lijeva: Ahmet ef. Hodžić, Vejsil ef Saračević, Hasan ef Ćatić, hadži Mehmed ef. Turalić, Ahmet ef. Mulalić, hadži Mustafa Hundur, Sejdo Krdžalić

Stoje: Sabit Granov, Smail Saračević, Ibrahim Ahmetagić, Ašir-aga Mujičić, hadži Mujo Salatagić, Meho Saltagić, Abdulah Brkić, Zeir ef. Galijašević

Na fotogarfiji iz 1938, godine, treći s lijeva Osman Hrvić narodni poslanik Vrhbosanske banovine. Na sjednice u Banja Luku putovao je sa motorom koji je bio njegovo vlasništvo. Motor je bio atrakcija jer je po informaciji Osmanovog sina Jusufa to bio prvi motor na tadašnjem tešanjskom srezu.

Osman je ubijen ni kriv ni dužan od pripadnika tadašnje UDB-e. O tome u knjizi Sjećanja iz mog života Bećira Galijaševića, napisanoj za članovima porodice (i jedan primjerak se nalazi u Općoj biblioteci), o smrti Osmana Hrvića piše:

U 1946. i 1947.gGodini u Tešnju je bio komandant UDB-e neki Lazo. Bio je vrlo nezgodan čovjek , netaktičan, nedorastao svojim zadacima , po mom ubjeđenju sa nejasnim političkim stavovima. Uradio je mnogo pogrešnih poteza, kojima je nanio štete liniji bratstva i jedinstva. Nastojao je da dokaže kako Muslimani Tešnja vode šovinističku politiku. Pohapšeni su i pobijeni neki ljudi pod optužbom da vode mladomuslimansku politiku. Tako je stradao Osman Hrvić, odbornik Sreskog Narodnog odbora, koji je dobroivoljno otišao u partizane. Bio je ugledan zemljoradnik i nosilac liste za Poljoprivrednu komoru u Tešnju. Poslije ovih grešaka Lazo je uklonjen iz Tešnja. Sjećam se da sam podnio nekoliko tužbi na njegov rad. Želio sam da iznesem realne činjenice da bi se greške ispravile, kako se ne bi stvaralo nezadovoljstvo u narodu. Međutim ako sam bio narodni poslanik ovog kraja, nikada nisam dobio odgovor na ove tužbe kao ni objašnjenje da li je protiv njega poveden neki postupak. Čak sam osjećao neraspoloženje nekih organa iz Tešnja prema meni, pa su me pojedinci, koje sam smatrao šišarđijama, počeli izbjegavati.

Sa table na Gornjoj čaršiji


O Tesanj Net

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *