Sporazum o formiranju Mreže lokalnih zajednica

Općinski načelnik Suad Huskić danas je u Gračanici potpisao Sporazum o formiranju Mreže lokalnih zajednica (LINK.net) kao inicijalne ulazne faze u dugotrajnom procesu energetske tranzicije. Osim Općine Tešanj, Sporazum su potpisali i Grad Gračanica, te opštine Teslić i Lopare.

Prije potpisivanja Sporazuma, u saradnji sa Centrom za ekologiju i energiju Tuzla organizovan je Okrugli sto na temu Energetska tranzicija. Akcenat je stavljen na izazove sa kojima će se susresti svaka lokalna zajednica u kontekstu dekarbonizacije i uklanjanja karbonskog otiska u cilju smanjenja uticaja na zdravlje ljudi i lokalnu zajednicu. Cijeli koncept je pod okriljem Europske Unije, koja ima za cilj novi zeleni plan cijele Europske Unije

Energetska tranzicija (dekarbonizacija) je proces radikalne promjene odnosa prema klimatskim promjenama, koji prije svega zahtijeva promjenu svijesti o korištenju prirodnih resursa i energije. Ovaj proces je promjena načina na koji proizvodimo i koristimo energiju, odnosno načina na koji organizujemo ekonomske i društvene aktivnosti.

O Press Opcine