Općina Tešanj najbolja u projektu MEG

Ove sedmice je održana završna online konferencija u projektu MEG (Projekat okolišnog i ekonomskog upravljanja). Projekat je finansirala Vlada Švicarske, a implementirao Razvojni program UN u BiH. Projekat je trajao četiri godine i realiziran je u 18 općina u BiH.

Za postignute rezultate u protekle četiri godine Općina Tešanj je osvojila nagradu u ukupnom iznosu od 1,1 milion maraka koje su uložene u različite projekte vodosnabdijevanja, sufinansiranje projekata za pomoć privredi, oprema za Bolnicu, softverska rješenja…

Prema ukupnom rezultatu, Općina Tešanj je na prvom mjestu sa osvojenih 91,16% poena.

Nezavisni evaluatori, koji su eksperti u svojim oblastima ocjenjivali su 21 indikator, odnosno 104 podindikatora unutar četiri ključne oblasti koje čine sistem upravljanja učinkom na lokalnom nivou, i to: Liderstvo, predstavnička uloga, odlučivanje i nadzorna uloga Vijeća, Transparentnosti i odgovornost lokalnih vlasti, Učešće javnosti u procesu donošenja odluka i Efikasnost i efektivnost jedinice lokalne samouprave.

Sretan sam da je Općina Tešanj u protekle četiri godine bila dio ovog projekta i da smo postigli ovakve rezultate. Nadam se da će se ovakav oblik saradnje nastaviti i u narednom periodu i da ćemo zajedno sa drugim općinama nastaviti napredovati i ostvarivati dobre rezultate, rekao je Općinski načelnik Suad Huskić.

Općina Tešanj je pokazala ozbiljnost i u ovom projektu, te ostvarila najbolji rezultat. Nadam se da ćemo i u narednom periodu ostvarivati još bolje rezultate, rekao je Predsjedavajući Općinskog vijeća Amir Kurtić.

Virtuelna dodjela plaketa izvrsnosti MEG projekta najuspješnijim općinama koje su svojim radom i zalaganjem u protekle četiri godine uspjele ostvariti najbolji plasman po pojedinačnim kategorijama sistema upravljanja učinkom održana je putem zoom platforme.

Ovom događaju prisustvovali su gradonačelnici i predsjedavajući Vijeća svih 18 općina.

Osim općine Tešanj, u projektu su sudjelovale i Gradiška, Prijedor, Tuzla, Prnjavor, Žepče, Gračanica, Bihać, B. Krupa, Cazin, Doboj, Gradačac, Kalesija, Kostajnica, K. Dubica, S. Most, Teslić i V. Kladuša.

O Press Opcine