Obilježen 4. april – Dan otpora fašizmu

Povodom općinskog praznika 4. aprila – Dana otpora općine Tešanj fašizmu, položeno je cvijeće na Centralno spomen obilježje šehidima i poginulim borcima u Tešnju. Cvijeće su u ime Općine Tešanj položili predsjedavajući Općinskog vijeća i Općinski načelnik, zastupnici na višim nivoima vlasti sa područja općine Tešanj i Ministar za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu ZDK, predstavnici boračkih organizacija, Udruženje dobitnika najviših ratnih priznanja Zlatni ljiljani i Zlatna policijska značka, Odred izviđača Crni vrh, Kamp boraca, Asocijacija mladih SDA Tešanj i Udruženje Antifašista Josip Broz Tito Tešanj.

Prema programu obilježavanja 4. aprila, tokom dana položeno je cvijeće u Jelahu i Tešanjci, na bistu narodnog heroja Huse Hodžića i Partizanskom groblju u Tešnju, a upriličen je i prijem predstavnika boračih udruženja. Isti dan, uručene su i nagrade za najbolji literarni rad na temu: Šta je danas antifašizam, Sjećanje na agresiju i budućnost Tešnja. Učenici koji su osvojili nagrade su: David Danović – 1. mjesto, Rošić Irvana – 2. mjesto i Piro Amina – 3. mjesto. Konkurs je provela JU Opća biblioteka Tešanj pod pokroviteljstvom Općine Tešanj.

Inače, prema odluci Općinskog vijeća 4. april – Dan otpora fašizmu se obilježava kao sjećanje na početke otpora agresiji na BiH 1992-1995. i sve značajnije događaje u ovom periodu, ali i iz ranije historije vezane za otpor ovog kraja fašizmu.

O Press Opcine