VRIJEME GRADI , VRIJEME RAZGRAĐUJE – kazao je narod

Podatke priprema i opisuje : Subašić S. Hasan

Najprimjerenije naslovu učini mi se da predstavim  nekoliko fotografija iz tešanjske prošlosti, koje asociraju na uzajamnu vezu čovjeka i vremena kao i iskonsku istinu da grad gradom čine ljudi i običaji, a da grad istovremeno čini ljude. Ne mogu a da ovu temu ne započnem sa fotografijom snimljenog običaja svečanog obilježavanja  Nove Šerijatske 1350.  ( 1934/35.) godine u haremu  Čaršijske džamije u Tešnju.  Svečanost predvodi odabrana tešanjska ulema ispred koje  je više bajraka kao i jedan  visoko podignut  – na čelu slike. U pozadini se vidi stara  kuća porodice Šehagić. Između ondašnjih ćefenaka vidni su  prolazi koji su služili za prilaz haremu i džamiji iz ondašnjeg kaldrmisanog  zanatsko-trgovačkog sokaka koji dalje  vodi karavanskim drumom do Ravana – današnja ulica  Enesa Galijaševića a donedavno ulica Zibe Galijašević.

Svečano obilježavanje dočeka Nove  Šerijatske 1350 . godine u haremu Čaršijske džamije u Tešnju. Snimak, sa sigurnošću, nije  ni obuhvatio sav prisutan narod. Bila je to i glavna svečanost ondašnjeg tešanjskog sreza pa nije čudo što je ovako masovno prisustvo tešanjskog naroda.

Dženaza rahmetli Ifete Mujčić (kći Selimage) 1938.g.
Predvodi je i klanja rahmetli Hasan eff. Ćatić

Ova mi se fotografija učinila interesantnom jer  se na njoj vidi nešto čega više nema u blizini  harema  Čaršijske džamije u Tešnju – kamena za umrle zvanog mejtaš.  Na ovom mejtašu su bili i tabuti svih naših predaka za koje je dženaza klanjanja u ovoj džamiji.  Pitam se kome je on smetao.? Pored mejtaša  se vidi ibrik i to nije bez  svoje svrhe. Nakon klanjanja dženaze tabut sa umrlim prenosio se na rukama do mezarja. Običaj je bio da se neposredno po zagrtanju kabura i učenja kabur poljeva vodom iz ibrika na način što bi neko od prisutnih to činio počev od uzglavlja, a završio bi na podnožju kabura. Prisjećanjem na  postojanje mejtaša i ibrika pored njega htio bih da taj običaj otrgnem od zaborava .

Musale – prostori za klanjanje na otvorenom  Osmanlije su podizale da bi   klanjali prve namaze po osvajanju nekog grada. Tako je  podignuta i  poznata tešanjska musala na desnoj obali rijeke  Tešanjke  u živopisnom kamenu i u blizini  još poznatijeg šadrvana. Svi se sjećamo tog prostora i divno ukrašenog mihraba ugrađenog  u griču u blizini Limana. Prostor za klanjanje bio je ravan i bez ikakvih objekata. Od Osmanskog carstva služio je ovaj prostor mnogo  čemu. Tako su za vrijeme  ulaska Austrougarske vojske privremeno   tu  boravili njihovi vojnici.

Ovako je izgledala musala dok je služila svojoj namjeni, a i mnogo, mnogo, godina kasnije.  Uredno je održavana kao i prostor oko nje. Milina je bila nama djeci igrati se ispred musale čekajući školsko zvono iz  škole preko puta.

Dođe, nažalost,  ružan vakat  da nacistički osvajač taj prostor  na musali pretvori u mjesto za zabavu o čemu svjedoči i donja fotografija snimljena 1943. godine. Mihrab se samo malo nazire u pozadini fotografije.

Poslije  II Svjetskog rata musala je doživjela svoje skrnjavljenje izgradnjom stambenih objekata. Šta će biti u ovom vremenu   sa mihrabom, još se ne zna. Nagađa  se da predstoji njegova rekonstrukcija Iskreno se nadam da će  biti sačuvan kao istorijski spomenik  i da neće doživjeti sudbinu čuvenog Rimskog mostića na potočiću Krndija koji  nije nikome smetao  više od 500 godina sve dok ne dođe ponovo ružan vakat. Danas se tom mostiću ne zna ni za trag.

Tešanj, 10.03.2010.g.

Subašić S. Hasan

O Hasan Subasic

Hasan Subašić Haso je rođen 1941. godine od oca Saliha i majke Minke, a preminuo 11.4.2012. godine.

Otac Salih je bio član SK-a i bio je među prvim učesnicima u organizaciji antifašističkog otpora. Mati Minka je bila prosvjetitelj poslije Drugog svjetskog rata kroz analfabetske tečajeve, zatim istaknuta aktivistkinja u Crvenom krstu  i aktivistkinja u organizaciji žena i njihovoj poslijeratnoj emancipaciji. Radila je u Poreskoj upravi.

Nakon osnovnog obrazovanja Hasan Subašić  stekao je medicinsko obrazovanje, zatim je završio Višu upravnu školu. Radio je kao medicinar u Domu zdravlja, bio je volonter Predsjednik Skupštine opštine u dva jednogodišnja mandata neposredno prije višestranačkih izbora. Obavljao je poslove direktora Centra za socijalni rad, sekretara SIZ-a socijalne i dječije zaštite i predsjednika UABNOR-a Tešanj. Posebno je značajan njegov doprinos izgradnji dječijeg obdaništa u Tešnju I zgrade Centra za socijalni rad.

Odlaskom u penziju počeo se baviti istraživanjem rodoslova svoje porodice i komšija iz Ošljaka, kao i tešanjske prošlosti. Rezultat istraživanja su i tri knjige: Subašići- Rodoslovlje porodice Subašić iz Tešnja, Ošljak kroz stoljeća u pričama i sjećanjima i Krvavi otok. Zadnja knjiga je posvećena očevoj golgoti na Golom otoku i životu poslije.

Pred kraj života istraživao je migracije muslimanskog stanovništva koje danas naseljava Tešanj. Prikupio je dosta podataka o tome koje su porodice stigle iz Srbije, Hercegovine i Crne Gore. Tekstovi iz tešanjske prošlosti sa dosta starih fotografija objvljivao je na portalu tesanjweb.com .

Ima  sina koji je bio pripadnik Armije BiH na samom početku rata i kćerku koji zajedno sa majkom Hatidžom žive u Sloveniji.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *