Premijeri Federacije BiH i ZDK posjetili Tešanj

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić sa federalnim ministrima poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva i prostornog uređenja, te Premijerom ZDK Mirnesom Bašićem i Ministrom poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva ZDK posjetili su općinu Tešanj gdje su se susreli sa Općinskim načelnikom Suadom Huskićem, Predsjedavajućim Općinskog vijeća Amirom Kurtićem i privrednicima.

Cilj posjete je razgovor o provođenju projekta iz oblasti privrede i infrastrukture na ovom području, a u kojima učestvuje Vlada Federacije BiH.

Tokom posjete delegacija Vlade FBiH i ZDK potvrđeno je da je u petak, 7. maja potpisan ugovor za gradnju 110 kv trafo stanice u poslovnoj zoni Glinište vrijednosti cca 5.5 miliona KM. Ovo je projekat koji je pripremljen 2016. godine i koji će omogućiti dovoljno električne energije za dalji razvoj općine (novih 40 MV, na postojećih 40 MV). Na ovaj ugovor će biti još dodatna dva, za nabavku trafoa i izgradnju novog dalekovoda. Sastanak smo, također, iskoristili za razgovor o vraćanju PDV-a prema općini Tešanj, uređenju magistralnih puteva, priključaka i pješačkih staza, nastavku gradnje dvorane u Jelahu, početku gradnje Koridora 5c, kao i podršci od 720.000 KM za Bolnicu Tešanj, rekao je Općinski načelnik Suad Huskić.

Danas smo u Tešnju jer predstavlja svojevrsno privredno čudo, po broju zaposlenih, po doprinosu državi, doprinosu društvu, i po svim drugim pozitivnim parametrima. Željeli smo ovdje u Tešnju kao jednoj od ekonomski najprosperitetnijih općina vidjeti kako funkcioniraju programi koje kreiramo na nivou Vlade Federacije. U tom smislu smo posjetili Općinu, jednu poljoprivrednu prehrambenu industriju koja je u vlasništvu domaćih vlasnika, MADI, a poslije ovoga idemo u jednu industriju koja je u vlasništvu stranih vlasnika Mann+Hummel BA, kazao je Premijer Fadil Novalić.

Tokom posjete, poseban naglasak je bio na stabilizaciji privrede u vrijeme pandemije i izazovima sa kojima se susreću niži nivoi vlasti i privrednici.

O Press Opcine