CZ: Obavijest

Veoma visoke temperature zraka u posljednje vrijeme dovele su do isušenja zemljanih površina, trave i niskog rastinja što predstavlja potencijalnu opasnost od nastanka požara.

Pored ovih opasnosti može doći i do nezadovoljavajućeg snabdijevanja vodom, te smanjenju količina vode u vodoizvorištu, a evidentna je i povećana potrošnja vode od strane grđana.

S obzirom na ovakvu situaciju, a da bi obezbijedili neophodan nivo sigurnosti i zaštite od požara, Služba civilne zaštite Općine Tešanj upozorava građane na povećanu mogućnost izbijanja požara, kako u gradskim dijelovima općine, tako i u selima.

Stoga, moramo biti odgovorni i ponašati se prema sljedećim uputstvima:

  • smanjiti potrošnju vode na osnovne životne potrebe,
  • ni slučajno ne paliti korov, travu ili neko smeće, zbog prevelike mogućnosti brzog širenja vatre,
  • voditi računa da se ne zauzimaju mjesta gdje su hidranti, parkiranjem automobila ili na neki drugi način,
  • voditi računa da su u svakom momentu slobodni i prohodni vatrogasni putevi i prolazi oko stambenih objekata,
  • voditi računa o rashladnim uređajima, o njihovoj ispravnosti, zbog cjelodnevnog korištenja i mogućnosti da izazovu požar

Podsjećamo da su odredbama člana 169. Zakona o zaštiti od požara i vatrogastvu („Sl.novine FBiH“ broj: 64/09) predviđene novčane kazne za pojedince u iznosu od 100,00 do 1.500,00 KM, koji svojim postupcima izazivaju nastanak požara, kao što je na nepropisan način loženje vatre na otvorenom, u šumama, na šumskom zemljištu ili na drugom zemljištu.

U skladu sa navedenim zakonskim odredbama, kod pojave ovakvih situacija bićemo prisiljeni da u saradnji sa Policijskom stanicom Tešanj, identifikujemo lica i poduzmemo odgovarajuće zakonske mjere u cilju suzbijanja nastanka i širenja požara.

 

SLUŽBA CIVILNE ZAŠTITE

O Press Opcine