Deminiranje projekta Školjića brdo

Od strane izvođača deminiranja NHO Norveška narodna pomoć u BiH (NPA) Sarajevo, dana 12.10.2021. godine, započeto je provođenje aktivnosti čišćenja i tehničkog izviđanja zaostale kasetne municije na projektnom zadatku Školjića brdo, BHMAC KM-T-ID 0093, projektne površine 49.840 m2. Ovo je peti projekat na području općine Tešanj koji se realizuje u sklopu aktivnosti NPA na čišćenju površina od kasetne municije, a finansira ga Vlada Kraljevine Norveške.

S obzirom da se aktivnosti izvode u blizini naseljenog mjesta, predstavnici NPA su u okviru svojih nadležnosti proveli aktivnosti upoznavanja lokalnog stanovništva, koje živi u neposrednoj blizini o aktivnostima na navedenom projektnom zadatku.

Ostalo stanovništvo koje gravitira naseljima Školjića Brdo, Marin Han, Osoje i Bukva upozoravamo na provođenje planskih aktivnosti, naročito ukoliko se kreću u neposrednoj blizini izvođenja deminiranja, te na poštivanje uputa osoba koje provode aktivnosti deminiranja i postavljenih znakova upozorenja.

Za sve informacije, koje se odnose na navedene aktivnosti, možete dobiti u Službi civilne zaštite na kontakt telefon 121, 032/650-157 i 032/650-108.

Zaostala kasetna municija i ostala neeksplodirana ubojna sredstva (NUS) predstavljaju prijetnju po sigurnost stanovništva, pa stoga upozoravamo stanovništvo na cijelom području općine na poštivanje sljedećih uputa:

-Prije odlaska u nepoznato područje potrebno je informisati se o sumnjivim površinama;

-Poštovati minske oznake, ne skidati ih i uništavati;

-Uvijek koristiti utabane staze u blizini sumnjivih površina;

-Ne dodirivati sumnjive predmete ili neekplodirana sredstva;

-U slučaju pronalaska NUS-a kontaktirati Službu civilne zaštite na gore navedene brojeve ili policiju na broj 122.

 

SLUŽBA CIVILNE ZAŠTITE

O Press Opcine