Počinje izgradnja TS 110/x kV Jelah sa priključnim dalekovodom

Područje Jelaha i okolnih naseljenih mjesta napaja se električnom energijom iz TS 110/35/10 kV Tešanj preko TS 35/10 kV Jelah. Budući da je potrošnja električne energije u stalnoj ekspanziji i da je dostignuto maksimalno opterećenje za općinu Tešanj, izgradnja nove TS za ovo područje jedan je od infrastrukturnih prioriteta.

U skladu s tim, Elektroprenos BiH je formirao komisiju koju čine  predstavnici Općine Tešanj i Elektroprenosa BiH, nakon čega je izvršen izbor lokacije za TS 110/x kV Jelah, za izgradnju istog odabrana je lokacija na području Rosulja, na parceli k.p.br. 527/1 K.O. Rosulje, a ista se nalazi obuhvatu Zoning plana Poslovna zona Glinište.

Za izgradnju TS pribavljeno je i odobrenje za građenje od 04.10.2021.godine, a istom je prethodilo rješevanje imovinsko-pravnih odnosa, pribavljanje urbanističke saglasnosti i izrada Glavnog projekta o izgradnji transformatorske stanice TS 110/x kV Jelah sa priključnim dalekovodom.

U skladu sa podacima iz tenderske dokumentacije, a koji su objavljeni na web stranici Elektroprenos BiH, vrijednost predviđenih radova iznosi preko 5.000.000 KM.

O Press Opcine