Unapređenje praksi društveno odgovornog poslovanja

USAID-ov projekat izgradnje mira PRO-Budućnost u saradnji sa Općinom Tešanj organizovali su u Tešnju panel diskusiju SKUP – Socijalna kohezija u poslovanju: Unapređenje praksi društveno odgovornog poslovanja.

Cilj SKUP-a je razmjena pozitivnih praksi javnog, privatnog i nevladinog sektora koji doprinose društvenoj koheziji kroz odgovorno djelovanje u lokalnim zajednicama, te dalja promocija i koordinacija ovakvog djelovanja da bi se povećala opća dobrobit građana.

U panel diskusiji su učestvovali gradonačelnici i načelnici, predstavnici društveno odgovornih kompanija, razvojnih agencija, udruženja privrednika i nevladinih organizacija sa područja Tešnja, Teslića, Doboja, Usore, Doboj Juga, Maglaja i Žepča, da bi kroz razmjenu ideja zajednički doprinijeli razvoju održivog modela saradnje svih relevantnih aktera u zajednici.

Na SKUP-u su se obratili Općinski načelnik Suad Huskić, Peter Cronin, direktor USAID-ovog ureda za demokratizaciju i Majda Behrem-Stojanov, CRS-direktorica projekta PRO-Budućnost.

Uvodničari na panel diskusiji su bili Semir Kantić, Udruženje privrednika Biznis centar Jelah-Tešanj, Branka Janko, Razvojna agencija Žepče, Zorica Davidović, Udruženje Vizija, Doboj, Senad Šantić, Zendev d.o.o., Mostar, Anto Domazet, profesor ekonomije i Goran Balotić, Ekonomski fakultet Pale, Univerzitet u Istočnom Sarajevu.

USAID-ov projekat PRO-Budućnost (Povjerenje, razumijevanje, odgovornost za budućnost) provodi američka humanitarna organizacija Catholic Relief Services (CRS), a djeluje na izgradnji mira i povjerenja među građanima u Bosni i Hercegovini. Radeći u više od 70 lokalnih zajednica, te kroz različite oblasti, projekat PRO-Budućnost je prepoznao potencijal privatnog sektora u procesima izgradnje mira i potrebu da se ova tema otvori na nivou lokalnih zajednica.

O Press Opcine