Nastavak sanacije

Tokom proteklog dana nastavljena je aktivnost na provođenju mjera otklanjanja posljedica na poplavom zahvaćenom području. Provođene su aktivnosti na sanaciji putne infrastrukture, čišćenju korita, putnih kanala i propusta. Vršeno je čišćenje i pranje javnih površina. Izvršeno je pranje javnih površina oko 1.050 m2. Aktivnost je provodila Profesionalna vatrogasna jedinica u skladu sa utvrđenim mjerama sanacije. Vršena je i dezinfekcija javnih površina i stambenih objekata koji su proveli adekvatne mjere čišćenja. Aktivnost je provodila Higijensko-epidemiološka služba u saradnji sa nadležnom inspekcijom Općine Tešanj.

Danas su nastavljene aktivnosti na otklanjanju posljedica koje se prvenstveno odnose na mjere hitne sanacije putne infrastrukture, čišćenje korita, putnih kanala i propusta. U toku su i terenske aktivnosti komisija za štete.

Za sada je zaprimljeno 55 prijava za utvrđivanje štete na stambenim objektima, drugim materijalnim dobrima i infrastrukturi i 5 prijava za utvrđivanje štete za pravna lica. Zaprimljeno je i 25 prijava za štete na poljoprivredi. Ukupno je zaprimljeno je 7 prijava o pojavi klizišta.

Obaviještavamo stanovništvo i pravna lica koja do sada nisu podnijela zahtjev za utvrđivanje štete, da isto mogu učiniti zaključno sa 15.06.2022. godine do 16:00 sati. Obrazac istih mogu preuzeti u mjesnim zajednicama, na web stranici Općine Tešanj, uredima Općine i u Službi civilne zaštite.

Podsjećamo stanovništvo na poplavom zahvaćenom području da je zbog djelovanja bujičnih voda moguća pojava neeksplodiranih ubojnih sredstava (NUS). Iz tog razloga preporučujemo oprez, te ukoliko se uoče da se ne diraju, već da se odmah obavijesti Operativni centar civilne zaštite (121) ili Policijska stanica Tešanj (122).

O Press Opcine