Obavijest o ostvarivanju prava na novčanu egzistencijalnu naknadu za demobilisane borce – povratnike u entitet RS ili BD BiH i za supruge umrlih demobilisanih boraca koje su starije od 57 godina života

Obavještavamo demobilisane borce – povratnike u entitet Republika Srpska ili Brčko Distrikt BIH, bez obzira na godine života, kao i supruge umrlih demobilisanih boraca koje su starije od 57 godina života da je počela primjena Zakona o izmjeni zakona o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih porodica FBiH.

Pravo na novčanu egzistencijalnu naknadu mogu ostvariti:

  • demobilisani borac – povratnik u entitet Republika Srpska ili Brčko Distrikt BIH, bez obzira na godine života, ukoliko ne ostvaruju mjesečne prihode u iznosu većem od 50% minimalne penzije isplaćene u Federaciji za mjesec decembar 2018. godine i ako su bili pripadnici Oružanih snaga najmanje 12 mjeseci.
  • supruga umrlog demobilisanog borca – povratnika u entitet Republika Srpska ili Brčko Distrikt BIH, bez obzira na godine života, ukoliko ne ostvaruje mjesečne prihode u iznosu većem od 50% minimalne penzije isplaćene u Federaciji za mjesec decembar 2018. godine i ako je umrli bio pripadnik Oružanih snaga najmanje 12 mjeseci, te ako nije zasnovala novu bračnu/vanbračnu zajednicu.
  • supruga umrlog demobilisanog borca u Federaciji BiH ukoliko na dan podnošenja zahtjeva ima navršenih 57 godina života, ukoliko ne ostvaruje mjesečne prihode u iznosu većem od 50% minimalne penzije isplaćene u Federaciji za mjesec decembar 2018. godine i ako je umrli bio pripadnik Oružanih snaga najmanje 12 mjeseci, te ako nije zasnovala novu bračnu/vanbračnu zajednicu.

Zahtjev za ostvarivanje prava na novčanu egzistencijalnu naknadu za demobilisane borce povratnike u entitet Republika Srpska ili Brčko Distrikt BIH i zahtjev za ostvarivanje prava na novčanu egzistencijalnu naknadu za supuge umrlih demobilisanih boraca koje su starije od 57. godina života mogu se preuzeti na prijemnom šalteru Općine Tešanj, Uredima u Jelahu i Tešanjci,te na web stranici Općine Tešanj.

Zahtjev za priznavanje prava na novčanu egzistencijalnu naknadu za supruge umrlog DB

Zahtjev za priznavanje prava na novčanu egzistencijalnu naknadu demobilisanih boraca povratnika u entitet RS ili Brčko Distrikt

 

Po ovlaštenju Općinskog načelnika broj 08-30-1-1696/21 od 25.5.2021. godine

Mirnes Dedukić, diplomirani pravnik

O Press Opcine