Jačanje povjerenja i kohezije u zajednicama u Bosni i Hercegovini

Predstavnici Europske Unije, Ujedinjenih naroda, Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini, te Vijeća Europe pokreću projekat koji ima za cilj osnažiti i promovirati okruženje pogodnije za istinsko pomirenje, te pružiti podršku civilnom društvu, povećati razinu pozitivne interakcije između zajednica i istaknuti pozitivne primjere saradnje.

Ceremoniju pokretanja projekta Jačanje povjerenja i kohezije u zajednicama u Bosni i Hercegovini u Sarajevu je ozvaničio Johann Sattler, šef Delegacije Europske unije i specijalni predstavnik EU u BiH, koji je kazao da je namjera projekta raditi na osnaženju zajednica i izgradnji mira, za što je izdvojeno tri i po miliona eura.

Nakon uvodnih obraćanja, održana je tematska panel-rasprava na temu Kako možemo činiti bolje? – primjeri iz lokalnih zajednica.

U panelu su učestvovali Suad Huskić, načelnik Općine Tešanj, Zdravko Marošević, načelnik Općine Vareš, Spasoje Kulaga, osnivač i predsjednik Udruženja Pravi požar iz Dervente, Jasmin Jašarević, generalni direktor Centra za omladinski razvoj PRONI, i Aleksandar Krstić, općinski zvaničnik i član radne grupe Majevica / Ugljevik.

O Press Opcine