Projekat E-uprava u Bosni i Hercegovini

Općina Tešanj je jedna od pet općina u BiH koja je uključena u USAID-ov projekat E-uprava u Bosni i Hercegovini. Projekat je pokrenut u aprilu 2020. godine te se sastoji od nekoliko aktivnosti a jedna od njih je automatiziranje procesa javne uprave kreiranjem elektronskog sistema za izdavanje građevinskih e-dozvola u odabranim općinama.

S tim u vezi, članovi tima USAID-ovog projekta E-uprava u proteklom periodu vršili su analizu podataka i upoznavanje sa procedurama izdavanja odobrenja za izgradnju objekata a na osnovu prikupljenih podataka i njihove analize izrađen je prijedlog novih procedura i procesa, izvršena analiza pravnog okvira, održane su radionice kojima su, pored općinskog radnog tima, prisustvovali i radni timovi iz Federalnog ministarstva za prostorno uređenje kao i Ministarstva za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline Zeničko- dobojskog kantona, što je sve bilo temelj za pokretanje procedure na izradi jedinstvenog softvera za elektronsko izdavanje građevinskih dozvola a koja je u toku.

S obzirom da je kreiranje elektronskog sistema za izdavanje građevinskih e-dozvola jedna od komponenti projekta E-uprava, Općina Tešanj je, putem svog predstavnika, učestvovala u panel diskusiji u okviru info dana koji je održan u Sarajevu. Kroz info dan, učesnici su bili u prilici da dobiju sve relevantne informacije o aktivnostima na donošenju pravnog i institucionalnog okvira za uvođenje i unapređenje digitalnih sistema u oblasti inspekcijskog nadzora, ishodovanja dozvola za gradnju, socijalne zaštite i javnih nabavki.

O Press Opcine