Održan Dijalog zajednice Tešanj

Dijalog zajednice Tešanj na kojem je učestvovalo 17 građanki i građana održan je u 23. februara 2023. godine u sali Općinskog vijeća u Tešnju. Dijalog je okupio predstavnice i predstavnike lokalnih organizacija civilnog društva, javnih institucija, vjerskih zajednica i ostalih relevantnih društvenih aktera, koji svojim angažmanom svakodnevno utječu na bolji razvoj zajednice. Učesnici dijaloga razgovarali su o zajedničkim prioritetima, problemima i izazovima u zajednici, kao i potencijalnim rješenjima koja mogu biti provedena u zajednici s konačnim ciljem jačanja povjerenja i društvene kohezije. Posebno je istaknuta važnost partnerstva i zajedničkog djelovanja, ne samo zbog uspjeha inicijativa, već i zbog snažnijeg zajedničkog utjecaja na riješavanje problema i razvoj zajednice.

Poseban fokus posvećen je mogućnostima obnavljanja Doma kulture, razvoja turizma, uklanjanja barijera za osobe sa invaliditetom, razvijanja ekoloških akcija i omladinskog aktivizma, te osnaživanju i angažmanu žena, uz obaveznu saradnju sa okolnim opštinama/općinama;

Dijalog zajednice Tešanj realizovan je u okviru projekta Jačanje povjerenja i kohezije u zajednicama u Bosni i Hercegovini, koji finansira Evropska unija (EU), a zajedno provode EU, Ujedinjeni nacije u BiH, Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini i Vijeće Evrope.

O Press Opcine